16 Aralık 2015 Çarşamba

Petrol, Euro ve Brezilya yılın beklenmeyen kazananları olabilir mi?

Saxo Bank'tan 10 Sıradışı 2016 Tahmini
Dünyanın önde gelen Online yatırım ve işlem uzmanlarından Saxo Bank, her yıl açıkladığı 'Sıradışı Tahminler' raporunu yayınladı. Rapor,  2016’ya yönelik 10 beklenmeyen -ve muhtemelen yeterince dikkate alınmayan- ancak finansal ortamda ciddi sonuçlara neden olabilecek olayları içeriyor. 
Her zaman olduğu gibi tahminler farklı piyasaları ve coğrafyaları kapsıyor. Petrolün tekrar 100 dolara çıkması ve Silikon Vadisi'nin 'tekboynuzlu atları'nın ait oldukları efsanelere geri dönmesi çarpıcı tahminlerin arasında yer alıyor. Diğer tahminler Rus Rublesi'nin Dolar/Euro sepetine karşı yüzde 20 değer kazanması, Olimpiyatların
Brezilya'nın ekonomik toparlanmasında turbo etkisi yapması ve şirket tahvillerinde çöküşü içeriyor.   



Saxo Bank Başekonomisti Steen Jakobsen, raporla ilgili görüşlerini “Küresel finansal krize karşı geliştirilen başlıca politika olan paradigma felcinin sonuna yaklaşıyoruz. Parasal genişleme ve diğer tipte müdahale araçları başarısız oldu. Çin bir geçiş sürecinde ve jeopolitik gerilimler hiç olmadığı kadar karmaşık hale geldi. Paranın marjinal maliyeti artışa geçince aynı durum belirsizlik ve dalgalanma için de geçerli oldu. Bunlar bu yılın tahminlerinin arka planını oluşturuyor" sözleriyle aktardı. 
Jakobsen, şöyle devam etti: "Saxo Bank'ın Sıradışı Tahminleri, göreceli olarak birbiriyle ilgili olmayan 10 fikir üzerine zihin egzersizi yapıyor. Bu fikirler sizlerin yatırım dünyanızı ters yüz edebilir. Sıradışı Tahminleri'nin müşterilerimizin hayal dünyasına nasıl etki ettiğini ve tartışmalar için nasıl malzeme oluşturduğunu görmek heyecan verici… Rapor, sürünün dışına çıkıp düşünme ve tartışma zemini sağlıyor. Bu da artık Saxo'nun yerleşmiş geleneği olan akıl almaz olana dikkat çekmenin merkezinde yatıyor."   
Saxo Bank'ın 2016 yılı için yayınladığı “Sıradışı Tahminler” şöyle: 

1. EUR/USD'nin yönü? 1.23…
Avrupa büyük bir cari fazla biriktirirken sahip olduğu düşük enflasyon makroekonomik mantık bakımından daha zayıf değil, daha güçlü bir para birimine işaret ediyor. Dibi görme devri tamamlandı. Bu da ABD faiz politikasının doğrudan sonucu olarak zayıf ABD doları dönemine geri döndüğümüzü gösteriyor. 
2. Rus Rublesi 2016 sonunda yüzde 20 artmış olacak
2016 sonunda petrole olan talebin artması ve FED'in faizleri beklenmeyen biçimde yavaş artırması Rus Rublesi'nin Dolar/Euro sepetine karşı 2016 sonunda yüzde 20 artmasına neden olacak. 
3. Silikon Vadisi'nin tek boynuzlu atlarının ayakları yere basacak
2016, Silikon Vadisi'nde 2000'i hatırlatacak. Daha fazla start-up iş modellerini paraya çevirmeyi erteleyip, daha fazla kullanıcı kazanmaya odaklanacak. 
4. Olimpiyatlar, gelişen piyasaların Brezilya öncülüğünde toparlanmasına turbo etkisi yapacak
Stabilizasyon ve Olimpiyatlar için yapılan yatırım harcamalarının yanı sıra mütevazi reformlar Brezilya'da toparlanmaya neden olacak. Ayrıca gelişmekte olan pazarların ihracatı daha ucuz yerel para birimleri sayesinde artacak. Sonuç: Gelişmekte olan pazarların hisseleri harika bir yıl geçirecek. Tahvil ve diğer hisselerden daha iyi bir yıl geçirecekler. 
5. Demokratlar başkanlığı ellerinde tutacak, 2016'da Kongre'yi açık farkla alacak  
Cumhuriyetçi Parti, iç mücadeleler nedeniyle güçlü bir pozisyondan dramatik bir zayıflığa kayıyor. Bu da Demokrat Parti açısından,  başarılı bir 'oy verin' kampanyası yürüttükleri için açık farkla bir zafere işaret ediyor. Y kuşağı da politik karışıklık ve zayıf istihdam beklentilerine tepki olarak sandıklara yöneliyor.  
 6. OPEC'in iç huzursuzluğu petrolde 100 dolara kısa bir dönüşe neden olabilir
OPEC'in ham petrol sepeti 2009'dan bu yana en düşük seviyesine inecek ve kartelin varlıklı üyeleriyle zayıf üyeleri arasında arz yoluyla piyasayı yönetme stratejisi nedeniyle devam eden huzursuzluk büyümeyi sürdürecek. Uzun zamandır beklenen OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretimi kısma hızındaki artış kendini göstermeye başlayacak. OPEC de uyum sağlama adına üretimi buna göre aşağı yönlü ayarlayacak. Yatırımcılar pazara tekrar girmek için birbiriyle yarışırken petrol fiyatı hızlı bir düzelme gösterecek ve tekrar varil başına 100 dolarlık fiyat ufukta görünecek. 
7. Gümüş, Altın’da zincirlerini kırıp yüzde 33'lük çıkış yakalar
2016’da gümüş tazelenmiş bir güven görecek. Karbon emisyonlarını düşürmek için gösterilen politik talep  yenilenebilir enerji kaynaklarının önünü açacak, bu da güneş panellerinde kullanılan bu  metale talebi artıracak. Böylelikle gümüş yüzde 33'e varan ortada yükseliş gösterip, diğer metalleri geride bırakacak. 
8. Agresif Fed, şirket tahvillerinde çöküşe neden olacak
2016'nın sonu FED Başkanı Janet Yellen'in şahin görüşlere sahip olup agresif faiz artışlarına yönelmesine tanıklık edebilir. Böylelikle tahvil-bono piyasalarında büyük çaplı satış dalgası görülebilir. Banka ve aracı kurum bilançolarının kayda değer bölümleri tahvil-bono işlemlerine ayrıldığı ve piyasa yapıcılığı neredeyse ortadan kalkacağı için artık işleyen bir pazarın  önemli bir parçası ortadan kalkmış olur. Panik satışlar tetiklenebilir.   
9. El Nino enflasyonu artırır
Gelecek yılın El Nino'su kayıtlara geçen en güçlüsü olacak. Güneydoğu Asya'da yağışların azalmasına ve Avustralya'da kuraklığa neden olacak. Küresel ekonomik genişleme devam ederken tarım emtialarına talep artışı olacağı bir dönemde düşük rekolteler arzda azalmaya neden olacak. Bunun sonucunda Bloomberg Tarım Spot Endeksi'nde yüzde 40'a varan bir artış yaşanacak ve enflasyonist baskılar ortaya çıkacak.
10. Eşitsizlik lükste son gülen olacak 
Yüzde 10'u geçen işsizlik ve artan eşitsizlik karşısında Avrupa asgari evrensel gelir uygulamasına geçmeyi tartışmaya başladı. Böylelikle vatandaşlarının temel ihtiyaçlarını karşılamasını garanti altına almaya çalışıyorlar. Daha fazla eşitliği savunan ve buna göre değerler empoze eden bir toplumda lüks mallar için talep keskin bir düşüş gösterir. Sektör, çöker. 
“Sıradışı Tahminler 2016”nın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Saxo Bank Hakkında 
Online işlem ve yatırım uzmanı Saxo Bank Group (Saxo), işlem ve yatırım teknolojileriyle  araçları ve stratejilerini bir bütün olarak sunuyor. Lisanlı ve bütün regülasyonlara tabi olan Saxo Bank, bireysel ve kurumsal müşterilerinin tek bir hesapla birden fazla cihazda sorunsuz ve kolaylıkla işlem yapmasını sağlar. Saxo'nun ödüllü teknoloji platformları 20'den fazla dilde hizmet sunuyor ve 100'den fazla finansal kurumun teknoloji omurgasını oluşturuyor. Saxo, seçilmiş pazarlarda Saxo Privatbank aracılığıyla geleneksel bankacılık hizmetleri veriyor. 1992'de kurulan ve merkezi Kopenhag'da bulunan Saxo, 5 kıtada 25 ofiste 1500 çalışan istihdam ediyor.
Saxo Capital Markets Hakkında
Dünyanın önde gelen online yatırım bankacılığı uzmanı, bireyselle kurumsal müşterilerine işlem ve yatırım stratejileri için bütün araçları sunan Saxo Bank'ın Türkiye iştiraki Saxo Capital Markets Menkul Değerler A.Ş., 2012 yılı Eylül ayında SPK'dan lisansı alarak faaliyetlerine başladı. Saxo Bank'ın finansal topluluk portalı TradingFloor.com, ilk birden fazla varlık sınıfında işlem yapmaya yönelik sosyal platform oldu. Bütün regülasyonlar altında lisanlı bir Avrupa bankası olan Saxo Bank, müşterilerine hem ödüllü SaxoTrader, hem de lansmanını geçtiğimiz günlerde yaptığı tek bir hesaptan PC, tablet ve akıllı telefonlarda erişilebilen ve yirmiden fazla dil seçeneği bulunan SaxoTraderGo platformlarında Forex, Hisse Senetleri, Vadeli İşlem ve Opsiyon Kontratları, CFD’ler (fark kontratları) ve diğer türev ürünlerde işlem yapma imkanı sunuyor. Platform, dünya çapında 100'den fazla büyük finansal kurum tarafından yetkilendirildi. Saxo Bank, aynı zamanda bir diğer iştiraki Saxo Privatbank üzerinden geleneksel  bankacılığın yanı sıra profesyonel portföy ve fon yönetimi hizmetleri veriyor. 1992 yılında kurulan ve merkezi Kopenhag'da bulunan Saxo Bank'ın Avrupa, Asya, Ortadoğu, Latin Amerika, Afrika ve Avustralya'da toplam 26 ülkede ofisleri bulunuyor.   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır