Çevreci konut üretmek isteyen, ancak yurt dışındaki kuruluşların talep ettiği astronomik rakamları karşılamakta zorluk çeken Türk müteahhitlerin sesini dinleyen Türk Standartları Enstitüsü (TSE), "yeşil bina sertifikası" verme yolundaki çalışmasını tamamladı. TSE, sertifikayı "Güvenli Yeşil Bina" olarak hizmete sunacak.
TSE Ürün Belgelendirme Merkez Başkanı Doğan Yazar başkanlığındaki "Güvenli Yeşil Bina Sertifikası" tanıtım toplantısına, sertifika hazırlanmasına destek veren TÜGİAD Ankara Şubesi,
Maden Tetkik Enstitüsü, İller Bankası, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TOKİ, Ankara Üniversitesi gibi çok sayıda kuruluşun temsilcisi katıldı.
Maden Tetkik Enstitüsü, İller Bankası, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TOKİ, Ankara Üniversitesi gibi çok sayıda kuruluşun temsilcisi katıldı.
Yangından, engelli dostu yaşama; iç mekan hava kalitesinden, hırsızlığa karşı güvenliğe kadar çok sayıda ana başlık altındaki çalışmalarını olgunlaştıran TSE yetkilileri, yurt dışında benzer belgeler veren firmalardan farklı olarak deprem kuşağındaki Türkiye şartlarını dikkate alarak belgeye güvenliği de eklediklerini bildirdiler.
Yetkililer, yaşam kalitesinin her geçen yıl arttığına işaret ederek, artık çevreye duyarlı, geri dönüşümü çok daha fazla, tasarruflu, aynı zamanda sağlıklı binaların ülkemizde de hızla yükseldiğine dikkati çektiler.
Bu çerçevede Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ankara Şube Başkanı Barış Aydın'ın "yeşil bina sertifikasını TSE'nin vermesi", bu durumda hem daha ekonomik belge sahibi olunabileceği, hem de ciddi miktarda dövizin yurtta kalacağı" uyarısını dikkate aldıklarını belirten TSE yetkilileri, yaklaşık 2 aydan beri sürdürdükleri çalışmayı tamamladıklarını bildirdiler.
-“Çevreye duyarlı ve güvenli bina sayısı artacak”
TSE Belgelendirme Merkezi Başkanı Doğan Yazar, sertifika alabilmek için yurt dışındaki kurumların kapılarını aşındıran firmaların, yaptıkları çalışma sayesinde ülke koşullarına uygun ve daha ekonomik koşullarda belge alabileceklerini, bu yolla çevreye duyarlı ve güvenli bina sayısının da hızla artacağını kaydetti.
Doğan Yazar, “Firmalarımız bu belgeleri almak için yurt dışındaki belgelendirme kuruluşlarına yüksek ücretler ödüyor. Bizim amacımız yatırımcılarımızın sermayesinin yine yurt içinde kalması. Bizler sahada denetleme yapan tek kurumuz. Bu konuda da oldukça iddialıyız. Bizi bu konuda harekete geçiren müteahittlere, özellikle de TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın'a ne kadar teşekkür etsek az. Bunu defalarca kamuoyuna taşıdınız, böylece bu hassasiyet bize bu işi daha fazla sarılmaya götürdü” dedi.
Toplantıya katılan TÜGİAD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Öztürk de, yaptığı konuşmada TÜGİAD olarak üyelerinin yüzde 65’inin müteahhit olduğunu ifade ederek, “Bu süreçte arkadaşlarımızın da desteğini alarak omuz omuza gideceğiz" diye konuştu.
-“Sadece Türkiye değil, dünya yararlanacak”-
TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın ise yaptığı açıklamada, Türk müteahhitlerin adlarını yurt içinde duyurmakla kalmadıklarını, dünyada Çin'den sonra en fazla proje üreten ülke sıralamasında Türkiye'yi 2. sıraya taşıdıklarını anımsatarak, "TSE, bu belgeyi hazırlayarak sadece Türkiye'de güvenli yeşil binalar hazırlamakla kalmayacak, aynı zamanda dünyanın da güvenli, çevreye duyarlı binalar kazanmasına aracılık edecek. Sesimize kulak verip, kısa sürede bu denli güzel çalışma yapan TSE yetkililerini kutluyoruz" dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder