24 Mart 2013 Pazar

BEYiN GÖÇÜNÜ TERSiNE ÇEViRMEK iÇiN

TÜGİADTürkiye Genç İş Adamları Derneği Ankara Başkanı Barış Aydın’ın,  ‘’beyin göçünü tersine çevirmek’’ için yaptığı  işbirliği çağrısına  üniversitelerden destek geldi.
TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın’ın çağrısına  ODTÜ, Ankara, Çankaya ve Türk Hava Kurumu (THK) üniversiteleri yazılı olarak yanıt vererek, iş dünyası ile işbirliğine hazır olduklarını ilettiler.
 Aydın’ın girişimini önemsediklerini kaydeden üniversiteler, hem kendilerinin dünya üniversiteleri, hem de Türk firmalarının global şirketlerle rekabet edebilmelerinin güçlerin birleştirilmesi ile mümkün olabileceğine vurgu yaptılar.  İşbirliğinin kurumsallaşması haline beyin göçünün önüne
geçilebileceğinin altını çizen üniversiteler, TÜGİAD’la ortaklaşa yürütülecek her projede yer almak istediklerini duyurdular.
ODTÜ’den TÜGİAD Ankara’ya gönderilen yazıda, üniversite, sanayi, kamu işbirliğinin kurumsallaştırılmasının önemine değinildi.  İşbirliği sayesinde  katma değeri yüksek, teknoloji tabanlı ürün ve üretim yöntemlerinin geliştirilebileceği ifade edilen yazıda, ‘’Bu sayede Türkiye’nin dünya pazarında rekabet gücü yükseltilebilecektir’’ denildi.
ODTÜ’nün üniversite-sanayi işbirliğinin önemini yıllar önce kavrayarak projeler geliştirdiğinin belirtildiği yazıda, işletmelerin kendi öz varlıklarıyla gerçekleştiremeyecekleri teknoloji ve AR-GE kültürü edinmelerini sağlamanın hedeflenmesi gerektiği kaydedildi.  Yazıda, ‘’akademik bilgilerin ticarileşmesi’’,’’ akademisyenler ve üniversite mezunu gençler arasında şirketleşme kültürünü yaygınlaştırarak yenilikçi şirketler doğmasını sağlamanın’’, ‘’bu projelerde çalışan tez öğrencilerinin firmalarda AR-GE personeli olarak istihdam edilmesinin de’’ hedefler arasında yer alması gerektiğinin altı çizildi.
-Ankara Üniversitesi-
Ankara Üniversitesi ‘nden TÜGİAD Ankara’ya gönderilen yazıda da, üniversitelerin, sanayinin teknoloji üreten ve ihraç eden, rekabet gücü yüksek bir yapıya dönüştürülmesine katkıda bulunması gerektiğine vurgu yapıldı. Yazıda, “Yeni bir ürünün üretilmesi, mevcut  bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında üniversite ile sanayi el ele çalışmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
-Çankaya Üniversitesi-
Üniversite-sanayi işbirliğinde sivil toplum kuruluşlarının önemine inandıklarını dile getiren Çankaya Üniversitesi de, TÜGİAD Ankara ile özellikle KOBİ’lerin geliştirilmesi ve daha genelde yerel ekonominin geliştirilmesi ve kümelenme projeleri kapsamında işbirliğinin önemli olduğu belirtildi. Çankaya Üniversitesi’nin yazısında, ‘’Ankara ve çevresinin kalkındırılmasında stratejik önem taşıyan bütün sektörlerde çalışılması gerekiyor. Çankaya Üniversitesi ve TÜGİAD olarak işbirliği içerisinde Ankara’nın kalkındırılmasına katkıda bulunacak projeler, başarılı bir şekilde yürütülebilir. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında ya da bölge ve ülke kalkınmasında başarı için son yirmi yıldır gündemde olan, ‘üniversite, sanayi, kamu’ işbirliği olarak tanımlanan üçlü sarmal yapısının oluşturulmasına özen gösterilmesi önem taşıyor” denildi.
-THK Üniversitesi -
THK Üniversitesi yazısında ise sanayi ile el ele vererek ortak projeler yürütmenin yüzyılın gereği olduğu bildirildi. Sanayinin ve üniversitelerin gücünü birleştirmenin büyük önem taşıdığının anlatıldığı yazıda,  ‘’Türkiye’de havacılık ve uzayla ilgili bir gelişme olduğunda mutlaka Türk Hava Kurumu Üniversitesi, bu işin içinde yer alacaktır. Son yıllarda yaşanan gelişim ve değişime ayak uydurmak zorundayız. Üniversite-sanayi işbirliği konusunda alanımızla ilgili projelerde mutlaka yer almak isteriz” ifadelerine yer verildi.

-İşadamlarına pilotluk çağrısı-
Öte yandan, THK Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Dekanı Doç. Dr. Kahraman Güçlü Köprülü,  TÜGİAD Ankara Başkanı Barış Aydın’ı ziyaret ederek, pilotluk eğitimleri hakkında bilgi verdi. 
Yüksek lisans bölümlerinin, tüm üniversite  mezunlarına açık olduğunu anımsatan  Köprülü, ‘’Pilotluğu  hayal edip de gerçekleştirememiş kişilere, yüksek lisans eğitimi vererek pilot olma fırsatı sunuyoruz. Pilotaj Yüksek Lisans Programı’nda yaş sınırlaması yok. Programa katılmak isteyen kişilerin sağlık kontrolünden geçmesi yeterli. Program 2,5 yıl sürüyor. Bu programda 260 saat uçuş fırsatı sağlanıyor’’ diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır