25 Aralık 2010 Cumartesi

HUMİK MADDE

Toprak çeşitlerinden biri olan Humuslu toprağı biliriz. Bitkilerin yetişmesi için en faydalı toprak çeşididir.Özellikle çiftçilerin ve onlarla olduğu kadar beslenme açısından tüm insanlık için değerli bir toprak çeşidi. 
Gerçi erozyon, küresel ısınma ve çevre kirliliği bu toprağı dolayısıyla da geleceğimizi olumsuz etkiliyor.
Humuslu toprağın besin açısından zengin içeriğini sağlayan humik asit adında bir organik asittir.
Humik asitin bir çok açıdan değerli olduğunu vurgulayan bir dernek olduğunu yeni öğrendik;
Bu dernek Humik Madde'yi gündemde tutmak amacıyla kurulmuş.
http://humikmaddedernegi.com adresinden faydalanabilirsiniz..
''....
Kimyasal olarak incelediğimizde humik asitlerin polifenolleri, polikarboksilik asitleri, karbonilleri, ketonları, peroksitleri ve metil grupları içerdiğini tespit edebiliriz. Organik kimyanın bu önemli bölümlerini kapsayan humikler bir bitkinin herhangi bir aksamında genç yaşta bulunabilirken; başka bir ortamda, mesela, yeni bir kömür tabakasının üstünde on binlerce yıllık mazisi olabilmektedir. Sudaki yosunun önemli kısmını oluşturan humik asitler, bir gübre yığınının içinden sızan şerbetin o koyu renginin de mümessilidir. Bir ormanın içinden geçen derenin suyunda gördüğümüz çürümüş yaprakların saldığı renklerin de faili humik asitlerdir.  
Humik asitler yaşayan organizmalarda önemli bir rol oynamaktadırlar. Fakat, genelde, hayat döngüsü toprak-bitki-insan şeklinde gerçekleşen bu organik tabii maddelerin günümüz dünyasında tarıma elverişli topraklarda yeterli düzeyde bulunmaması, bahsi geçen döngünün de kırılmasına sebebiyet vermektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre topraktaki humus miktarı %2’in altına düştüğü zaman, toprak bitkilerin ihtiyaç duyduğu yeterli humik asitleri bitkiye geçirememektedir. Bunun neticesi olarak da humik asitler insan ve hayvan beslemesinde yeterli düzeyde olmamaktadır.
....''

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır