6 Kasım 2016 Pazar

Yeni yılın ücret zammı oranı yüzde 8

Danışmanlık, brokerlik ve iş çözümleri şirketi Willis Towers Watson Türkiye’nin Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, yeni yılda şirketlerin çalışan ücretlerine yüzde 8 zam yapacağını öngördüklerini söyledi. Tuzlacı’nın verdiği bilgilere göre, en yüksek zammı yapacak sektörlerde ilk sırada yüzde 9 artış oranı ile sigorta ve otomotiv bulunuyor.Willis Towers Watson Türkiye Ücret Araştırmaları Yöneticisi Kerem Tuzlacı, 2017’de şirketlerin çalışan ücretlerine yüzde 8 oranında zam yapacağını öngördüklerini söyledi. Willis Towers Watson Türkiye Ücret Araştırmaları Raporu doğrultusunda, artış oranının 2016 ile paralel olmasını beklediklerini ifade eden Tuzlacı, “Ücret artışının farklı sektörlerde yüzde 6,8 ile yüzde 10 bandında değişmesini bekliyoruz” dedi.

En yüksek zam sigorta ve otomotivde
Sektörlere göre ücret artış oranlarında, yüzde 9 ile en yüksek zammın beklendiği iki sektörün sigorta ve otomotiv olduğunu söyleyen Kerem Tuzlacı, “Bu iki sektörü yüzde 8,3 ücret zammı beklentisiyle bankacılık sektörü takip ediyor. En düşük ücret artış beklentisi ise yüzde 7,9 oranıyla lojistikte. Üretim ağırlıklı sektörlerin yanı sıra perakende, teknoloji, hızlı tüketim, ilaç ve sağlık ile enerji gibi sektörlerde artışların Türkiye geneline paralel biçimde gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Sektöre ve diğer şirketlere bakılıyor
Willis Towers Watson tarafından gerçekleştirilen araştırmalara göre, şirketler, genel ücret artış bütçelerini belirlerken sektör ve ülke genelindeki diğer şirketlerin ücret artış beklentilerini baz alıyorlar. Çalışanların bireysel ücret artış oranları belirlenirken ise, önce bireysel performans, ardından çalışanların hem şirket içinde, hem de sektördeki benzer rollere göre ücret karşılaştırmaları dikkate alınıyor. Çalışanların şirket kıdemi ve bulunduğu pozisyondaki görev kıdemi ise şirketlerin büyük bir bölümü tarafından bireysel ücret artış oranlarının belirlenmesinde dikkate alınmıyor.

Enflasyonun öngörülebilirliği zamları yılda bire düşürdü
Geçtiğimiz 5 yıllık süreçte enflasyon oranlarında belirli dalgalanmalar gözlemlenmesine karşın, şirketlerin ortalama ücret artış bütçelerinin son yıllarda benzer seviyelerde seyrettiğine dikkat çeken Tuzlacı, “Bu bağlamda, enflasyon oranındaki yüzde 6,2 –10,5 aralığındaki değişimlere rağmen, ücret artışları yüzde 8-8,5 aralığında yer alıyor. Dolayısıyla enflasyon ile ücret artışları arasındaki ilişkinin belirli bir oranda zayıfladığını ileri sürmek mümkün. Yüksek enflasyona sahne olan 90’lı yıllarda şirketler yılda iki kez ücret artışı yaparken, 2000’li yılların başında ise çeyrek dönemlerde ücret artışına gidiliyordu. Enflasyonun öngörülebilir rakamlarda gerçekleşmeye başlamasıyla beraber, şirketler ücret artışlarını tek seferde yapmaya başladı. Bu durum, 90’lı yıllardaki ücret artış bütçelerindeki yaşam maliyeti esaslı planlama ve ek olarak belirlenen liyakat artış bütçesi yerine, performans ve yaşam maliyetlerindeki artışın birlikte dikkate alındığı tek bir ücret artış politikasını da beraberinde getirdi” dedi.

2017’de hangi sektör ücretlere ne kadar zam yapacak

SektörAlt ÇeyrekOrta NoktaÜst Çeyrek
Perakende8,0%8,1%8,7%
Otomotiv8,0%9,0%9,4%
Teknoloji7,5%8,0%8,5%
FMCG8,0%8,0%8,0%
Sigorta8,5%9,0%9,1%
İlaç ve Sağlık7,9%8,0%9,0%
Enerji7,6%8,0%9,0%
Üretim8,0%8,0%9,0%
Lojistik5,0%7,9%9,5%
Banka7,6%8,3%9,3%
Bütün Sektörler Toplam7,9%8,0%9,0%
Kaynak: Willis Towers Watson, Türkiye Ücret Araştırmaları Raporu
 www.willistowerswatson.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır