3 Ocak 2013 Perşembe

GÜNEŞİ KEŞFEDİYORUZ

 “Dünya genelinde yıllardan beri uygulanan güneş enerjisinden elektrik üretimini, Türkiye olarak yeni yeni keşfediyoruz. Yatırımcılar düğmeye bastıkça ve yönetmelikler yatırımcıyı destekledikçe, güneşten yararlanmanın ayrıcalığını enerji giderlerimizde hissedeceğiz.”
 Düzce Üniversitesi IEEE Kulübü tarafından Kasım ayında gerçekleştirilen “Güneş Enerjisi ve Geleceğimiz” temalı konferansa katılan IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri BALİ, “Türkiye’nin güneş potansiyelini herkes biliyor ve tekrar etmek anlamsız gelebilir. Fakat yatırımcıyı yakın gelecekteki faydaları konusunda ikna etmek zorundayız. Elde edeceğimiz verimin, enerji açığımızı kapatmak için büyük bir katkı sağlayacağını anlatmaya çabalıyoruz. Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner YILDIZ’ın, “Lisansa tabi olmayan ve 1 megavata çıkaracağımız bir rüzgar ve güneş enerjisi tasarlıyoruz. Ümit ediyorum ki bunlar Ocak ayında TBMM Genel Kurulu’na sunulur ve sonucunu hep beraber piyasada almış oluruz” açıklamasının ardından
birçok projenin hız kazanacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Konya’da kurdukları Güneş Enerjisi Santrali’nin kurulumu ve güneşten enerji üretimi hakkında bir sunum yapan IBC SOLAR Türkiye Proje Müdürü Sadık VERDİOĞLU’na yöneltilen soruların en dikkat çekici olanı yine güneş enerjisi ile nükleer enerjinin kıyaslanmasına yönelikti. Öğrencilerin “Türkiye’ye kurulacak nükleer tesisler yerine neden güneş enerjisi santralleri kurulmuyor” sorusuna karşılık VERDİOĞLU: “ Öncelikle ayırt edilmesi gereken konu, güneş enerji santralleri iklim koşullarına bağlı alternatif enerji kaynakları iken nükleer santraller sürekli enerji üretme kabiliyetine sahip baz yük santraller sınıfında yer almaktadır. Güneş enerjisi santralleri destekleyici bir enerji kaynağıdır. Ülke olarak, cari açığımızın en büyük kalemini oluşturan birincil enerji kaynağı ithalatını minimum seviyeye getirebilmek adına elbette güneş enerjisinden faydalanmamız gerekmektedir. Güneş enerjisi santralleri kurulumu ile maksimum enerji üretimi bu yoldan sağlanmalıdır.” şeklinde az bilenen bazı gerçeklerin altını çizen bir yanıt verdi.
Bilkent Üniversitesi IEEE Kulübü’nün Aralık ayında düzenlediği “Enerji Günleri”ne de davet edilen IBC SOLAR Türkiye Genel Müdürü Hayri BALİ ve Proje Müdürü Sadık VERDİOĞLU, öğrencilerin yoğun ilgisiyle karşılaştılar. Enerji Federasyonu Genel Başkanı Osman ÖZBAY ile Genel Başkan Yardımcısı Bilhan BAŞEYMEZ’in de katılım gösterdiği “Enerji Günleri” özel firmaların katılımları ile iki gün sürdü. Güneş enerjisinin, kilit derecede önemli taşıdığının altını çizen öğrenciler, yönelttikleri sorularda özellikle güneş enerjisi alanında açılacak istihdama yönelik bilgi istediler. Öğrenciler güneş enerjisi konusunda hizmet verebilmek için spesifik bilgilere ulaşmak ve bu konuda ne gibi çalışmalar yapmaları gerektiğine dair Hayri BALİ’den birebir bilgi aldılar.
Ayrıca IBC SOLAR Türkiye benimsediği hedef gereği; yatırımcılarla buluşup çeşitli yatırım projeleri üzerinde çalışmalarını sürdürürken öte yandan, güneş enerjisi ile ilgilenen her öğrenciye ulaşıp bu konuda sınırsız bir kaynağımız olduğunu, yaratılacak istihdamın yadsınmaması gerektiğini anlatmaya devam ediyor. Bu sebeple Bahçeşehir Üniversitesi ile yaptığı protokol çerçevesinde, belirli dönemlerde IBC SOLAR Türkiye bünyesinde ağırlayacağı öğrencilere staj imkanı sunarak, güneş enerjisi sistemleri üzerine eğitim verip, istihdam yaratacak.
Yakın zamanda yapılan, tuz gölü kadar bir alanın güneş panelleriyle kaplanması halinde Türkiye’nin ihtiyacı olan enerjinin güneş enerjisi ile elde edebileceğinin açıklamasını hatırlatan öğrenciler, Hayri Bali’ye görüşlerini sordular. Hayri Bali “Güneş enerjisinin kıymeti; üretildiği yerde tüketilmesine imkân sağlaması, iletim kaybı olmaksızın, dağıtım için ek maliyetler gerektirmeden optimum bir verimlilik sunabilmesinden kaynaklanıyor. Var olan büyük sanayi kuruluşlarımızın, AVM’lerin otoparkları gibi büyük alanlar kaplayan ve yüksek enerji miktarları tüketen kuruluşların çatılarına odaklanmalıyız.” şeklinde soru işaretleri ihtiva eden hususlara yönelik görüşlerini paylaştı.


IBC SOLAR Hakkında
IBC SOLAR güneş enerjisi ile elektrik üretiminde komple çözüm sunan dünyanın önde gelen fotovoltaik uzmanlarından biridir. Firma, Fizik Mühendisi Udo Möhrstedt tarafından 1982 yılında Almanya’nın Bad Staffelstein kentinde kurulmuştur. IBC SOLAR,  2011 yılındaki 816 milyon Euro’luk cirosu ile gücünü ve sektördeki konumunu sağlamlaştırırken bugüne kadar dünya genelinde 2 GW’ı aşan 120 binden fazla fotovoltaik sistem kurulumu sağlamıştır.
Dünyaca tanınmış üreticilerin panel ve bileşenlerinin yanı sıra, IBC SOLAR aynı zamanda kendi markasını taşıyan ürünleri de tedarik ediyor. Ayrıca, IBC SOLAR yatırımcılar ve ticari kuruluşlar için, planlama aşamasından kuruluma kadar büyük ölçekli proje geliştirme ve ilgili konularda danışmanlık ve sonrasında da sistem izleme hizmetleri ile anahtar teslimi fotovoltaik sistem kurulumları da gerçekleştiriyor.
Sürekli artan çevreye duyarlı enerji ihtiyacını karşılamak ve gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakılması adına dünya çapındaki IBC SOLAR fotovoltaik güç santralleri çevre-dostu enerji üretiyor. Almanya’dan sonra, Hollanda, Fransa, İspanya, İtalya, Yunanistan, Malezya, Hindistan, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, Çin ve Avusturya’da da yatırımları bulunan kuruluşun, 300’ü Almanya’da olmak üzere 440 çalışanı var.
IBC SOLAR Türkiye, ülkemizin yüksek güneş enerjisi potansiyeline olan inancıyla, 30 yıllık kurumsal deneyimlerin aktarılması ve bu potansiyelin en doğru yöntemlerle değerlendirilerek gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılması adına 2010 yılından bu yana İstanbul’da faaliyet gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır