Tarihçesi 10 bin yıl öncesine dayanan sirke;
temizlik ve sağlık anlamında çok faydası olan
fakat bunları unuttuğumuz muhteşem bir yiyecek , madde,
deyim yerindeyse bir hayat iksiri..
Çok sayıda mineral ve vitamin içeriyor.
Bileşiminde kalsiyum, fluor, magnezyum, potasyum, fosfor, sodyum, silisyum,
beta -karoten, sirke asitleri, meyve asitleri, pektin, A, B1, B2 ve B6 vitaminleri bulunuyor.
Mikrop öldürücü özelliği nedeniylebir çay bardağına 1 kaşık sirke eklenip yatmadan gargara yapılarak enfeksiyonları engelliyor.Kolesterol, uyku, kabızlığa, hazımsızlığa kalp ve damara hastalıklarına iyi gelip koruyucu olarak görev yapıyor..
Osteoporoza, egzemaya da faydalı.
Peygamber Efendimiz (sav) bazı hadîs-i şeriflerinde sirke hakkında (üzüm veya elma ayrımı yapmadan) oldukça iltifatkâr ifadelerde bulunarak, sirkeye dikkatleri çekmiş ve“Sirke ne güzel katıktır. Allahım! Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez.” buyurmuşlardır. Nitekim daha sonra gelişen İslâm tıbbına dev eserler veren başta İbn-i Sînâ olmak üzere,
İngiliz Daily Mail Gazetesi'nden Maxwell Stein bu konuyla ilgili
SiRKE; Doğanın Gizli Silahı
adında bir kitap yazmıştır.Sofranın dışında da sağlıkla beraber sebze meyvelerin yıkanmasında, cam eşyaları parlatmada
çamaşır makinasına bir miktar eklendiğinde beyaz çamaşırları parlattığını,
tencereelrin ömrünü uzattığını,
ovmaya gerek kalmadan fırının ve duş kabininin temizlendiğini anlatıyor.
2.12.2009 Sözcü Gazetesi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder