11 Nisan 2011 Pazartesi

RADYASYONA DAİR

Sağlık ve diğer alanlardaki radyasyona dair bazı bilgileri hatırlayalım mı?
Çernobil  Nükleer Santrali,  bir kaç yıl önce hurdacıda ki radyasyon içeren malzemelerin açılmasıyla oluşan olumsuz durum, yine bir kaç yıldır  radyasyonla çalışanların çalışma saatlerinin arttırılması ve en son Japonya'da ki nükleer santrallerde ki radyasyon sızıntıları; radyasyonun nasıl bir şey olduğunu bir kez daha gözden geçirmemize neden oldu. En azından hata affetmeyen bir şey olduğunu hatırlar gibi olduk!
Sağlık açısından bu gün Hürriyet gazetesi'nde Dr. osman Müftüoğlu'nun yazısından kısa bir alıntı yaparak hatırlamak gerektiğini düşündüm.
Buyrun..
''.......
Nükleer santral gibi
Son yıllarda tıbbi incelemeler arasına giren yeni bazı radyolojik incelemelerde, özellikle de tomografik tetkiklerde yüksek dozda X ışını kullanılıyor.
Sürenin kısaltıldığı iddia edilerek bu ışına maruziyetin bir ölçüde azaltıldığı ileri sürülse de, her yıl binlerce kişinin gereksiz yere yapılan radyolojik tetkiklernedeniyle yüksek dozda radyasyona maruz kaldığı kesin. Hatta bazılarının neredeyse nükleer santrallarda çalışanlar kadar X ışınına maruz kaldıkları anlaşılıyor.Bu nedenle, özellikle tüm vücut tomografisi gibi tarama amaçlı radyolojik tetkiklerin yapılmasının ne kadar doğru olduğu ciddi biçimde tartışılıyor.
Çok sık yapılan mamografik, tekrarlanan tarama amaçlı akciğer ve kalp tomografileri, tarama amaçlı tüm vücut tomografileri en önemli problemler.

Konuya dikkat çeken uzmanlardan biri de Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta. Prof. Dr. Küçükusta şu uyarıda bulunuyor: “Bilgisayarlı tomografide hastanın aldığıışın dozu standart bir akciğer röntgeninin birkaç yüz, mamografi filminin yüz misli daha fazla! Tek bir vücut tomografisinde maruz kalınan radyasyon kanserriskini %1 oranında arttırıyor... Tomografi çekimi sırasında alınan radyasyon 13 miligray olup, bu miktar Hiroşima’da atom bombasının atıldığı yerin 1.5 mil uzağında bulunan insanların aldığı radyasyona eşit...”
Çok gerekli olmadığı ve tanı amaçlı bir hedef olmadığı sürece tarama amacıyla tomografi çektirmekten uzak durmak akıllıca olabilir. Ayrıca özellikle çocuk ve gençlerde çok gerekli olmadıkça radyolojik inceleme yapmamak, hele hele tarama amaçlı tomografik incelemelerden ve sık tekrarlanan mamografilerden uzak durmakta fayda var.
........

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır