3 Temmuz 2015 Cuma

Yaz sıcağında hafif iftar sofraları için



 Oruç ayı geldiğinde, doğru beslenme alışkanlıklarıyla ilgili birçok soru işareti de akılları meşgul etmeye başlıyor. Yaz döneminde enerjiyi düşürmeden, bağışıklığı artırarak oruç tutmak; beslenme zincirini oluştururken gelenekselle modern teknikleri birleştirmeyi ve sağlığa faydalı bazı malzemeleri de işin içine katarak maksimum beslenmeyi gerektiriyor. İftar sonrası hazımsızlık, uykusuzluk ve kaçınılmaz olarak kilo alma gibi sorunları çözecek şekilde sofralar hazırlamak özellikle ön plana çıkıyor.


Yemekyazarı ve ‘www.birtatbirkoku.com’un kurucusuepikür Burçe TatarÜrkmezgil deburadanyolaçıkarakyazaylarındabağışıklığıartırıcı, toktutanveenerjiverenbesinlerleoruçtutmanınyollarınıpaylaşıyor.
İşteBurçe TatarÜrkmezgil’inzengin, sağlıklı ama bir o kadar da lezzetten ödün vermeyen iftar sofrası önerileri:

Ayran çorbası hazımsızlığın düşmanı

Öncelikle yaz sofralarının olmazsa olmazı Güneydoğu Anadolu’nun ‘ayran çorbası’nı soframızın geleneksel misafiri yapmalıyız. Haşlanmış nohut, siyah pirinçya da haşlanmış karabuğdayla hazırlamayı deneyebilirsiniz.Bazı akşamlar probiyotik yoğurtla hazırlayın, üzerine hafif bir sızma zeytinyağı ve taze nane yaprakları ile servis edin. Porsiyon başına 1’er taze ceviz veya taze bademi serpiştirin. Üzerine karabiber ekerken, mümkün olduğunca az olmak kaydıyla deniz tuzlarını da tercih edebilirsiniz. Ferahlık veren, naneli-fesleğenli ayranlar hazırlayabileceğiniz yoğurt, bağırsak sağlığı ve hazımsızlığa iyi gelir. 
Sindirim sisteminin dostu yoğurt, özellikle yazın bu en sıcak günlerinde ve Ramazan’da çok zengin bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Diğer besinlerin yararlarını artırır ve bağışıklığı kuvvetlendirir.Nohut ise besleyici ve kolay bulunan bir tercih. Siyah pirinç ve karabuğday protein açısından çok zengin.

Kilo kontrolü için siyah pirinç, zencefilli zeytinyağlılar

Siyah ve yabani pirinç, yüksek lif içerir, tok tutar, protein ve mineraller açısından zengindir. Oruç tutarken kilo kontrolü açısından doğru bir seçimdir. Genellikle önceden haşlanmış olarak paketlenen bu gıdaları 20 dakika haşlayarak salatalarda kullanabilir, sonrasında pilav veya risotto hazırlayabilirsiniz. Aynı zamanda sütlaç için de kullanabilir böylece beyaz pirinç yerine bu faydalı besinlere geçmiş olursunuz.
Pirinç pilavı olarak taze naneli siyah pirinç pilavı, firik pilavı, karabuğday pilavı favorilerimden.

Kinoada 20 dakika haşlanarak dolmalarda kullanılabilir.
Salatalarda yazın tercihim öncelikle mercimek, semizotu ve turunçgillerle hazırlanan hafif mayhoş naneli otlu salatalardır. Sağlıklı pirinç seçenekleri ile meyveli yoğurtlu hatta müsli ile keyifli sahur salataları hazırlanabilir. Sebze köfteleri, mücverler vebağışıklığı artıranzencefil katılan zeytinyağlılar da sofralarda bulunması gereken besinlerden…

Sahuriçin de klasiktatlaraalternatifolarak tam buğdayya da karabuğdayununukullanarak, laktozsuzsüt, yumurtaveprobiyotikyoğurtlahazırlananpancake’iönerebilirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

En çok tercih edilenler; ekmek, su, antibiyotik!

TÜRKİYE ANTİBİYOTİK KULLANIMINDA DÜNYA BİRİNCİSİ Türkiye’de hastaneye herhangi bir sebeple giden her 100 kişiden 30’unun reçetesine antib...