Oruç ayı
geldiğinde, doğru beslenme alışkanlıklarıyla ilgili birçok soru işareti de akılları
meşgul etmeye başlıyor. Yaz döneminde enerjiyi düşürmeden, bağışıklığı
artırarak oruç tutmak; beslenme zincirini oluştururken gelenekselle modern
teknikleri birleştirmeyi ve sağlığa faydalı bazı malzemeleri de işin içine
katarak maksimum beslenmeyi gerektiriyor. İftar sonrası hazımsızlık, uykusuzluk
ve kaçınılmaz olarak kilo alma gibi sorunları çözecek şekilde sofralar
hazırlamak özellikle ön plana çıkıyor.
Yemekyazarı ve ‘www.birtatbirkoku.com’un
kurucusuepikür Burçe TatarÜrkmezgil deburadanyolaçıkarakyazaylarındabağışıklığıartırıcı,
toktutanveenerjiverenbesinlerleoruçtutmanınyollarınıpaylaşıyor.
İşteBurçe
TatarÜrkmezgil’inzengin, sağlıklı ama bir o kadar da lezzetten ödün vermeyen iftar sofrası
önerileri:
Ayran çorbası hazımsızlığın
düşmanı
Öncelikle yaz sofralarının olmazsa olmazı Güneydoğu Anadolu’nun ‘ayran çorbası’nı soframızın
geleneksel misafiri yapmalıyız. Haşlanmış nohut, siyah pirinçya da haşlanmış
karabuğdayla hazırlamayı deneyebilirsiniz.Bazı akşamlar probiyotik yoğurtla hazırlayın,
üzerine hafif bir sızma zeytinyağı ve taze nane yaprakları ile servis edin. Porsiyon
başına 1’er taze ceviz veya taze bademi serpiştirin. Üzerine karabiber ekerken,
mümkün olduğunca az olmak kaydıyla deniz tuzlarını da tercih edebilirsiniz. Ferahlık
veren, naneli-fesleğenli ayranlar hazırlayabileceğiniz yoğurt, bağırsak
sağlığı ve hazımsızlığa iyi gelir.
Sindirim sisteminin dostu yoğurt, özellikle yazın bu en sıcak günlerinde
ve Ramazan’da çok zengin bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Diğer
besinlerin yararlarını artırır ve bağışıklığı kuvvetlendirir.Nohut ise
besleyici ve kolay bulunan bir tercih. Siyah pirinç ve karabuğday protein
açısından çok zengin.
Kilo kontrolü için siyah
pirinç, zencefilli zeytinyağlılar
Siyah ve
yabani pirinç, yüksek lif içerir, tok tutar, protein ve mineraller açısından
zengindir. Oruç tutarken kilo kontrolü açısından doğru bir seçimdir. Genellikle
önceden haşlanmış olarak paketlenen bu gıdaları 20 dakika haşlayarak
salatalarda kullanabilir, sonrasında pilav veya risotto hazırlayabilirsiniz.
Aynı zamanda sütlaç için de kullanabilir böylece beyaz pirinç yerine bu faydalı
besinlere geçmiş olursunuz.
Pirinç pilavı olarak
taze naneli siyah pirinç pilavı, firik pilavı, karabuğday pilavı
favorilerimden.
Kinoada 20 dakika
haşlanarak dolmalarda kullanılabilir.
Salatalarda yazın
tercihim öncelikle mercimek, semizotu ve turunçgillerle hazırlanan hafif mayhoş
naneli otlu salatalardır. Sağlıklı pirinç seçenekleri ile meyveli yoğurtlu
hatta müsli ile keyifli sahur salataları hazırlanabilir. Sebze köfteleri, mücverler
vebağışıklığı artıranzencefil katılan zeytinyağlılar da sofralarda bulunması
gereken besinlerden…
Sahuriçin
de klasiktatlaraalternatifolarak tam buğdayya da karabuğdayununukullanarak, laktozsuzsüt,
yumurtaveprobiyotikyoğurtlahazırlananpancake’iönerebilirim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder