30 Ekim 2015 Cuma

Kış geliyor, aracınız kışa hazır mı?

Havalar kışın habercisi… LASİD (Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği) Genel Sekreteri Bahadır Ünsal ‘’Kendimizi, evimizi nasıl kışa hazırlıyorsak araçlarımızı da hazırlamalıyız; kış hazırlığının ilk maddesi kış lastiği takmaktır’’ dedi. LASİD; aracınızı kış koşullarına hazırlamak için yapmanız gerekenleri de sıraladı. İşte LASİD’in kış rehberi…

Kış geliyor; kışlıklarımız dolaplarda yerini almaya çoktan başladı bile. Kendimizi, evimizi, kışa nasıl hazırlıyorsak araçlarımız için de kış hazırlığı şart. Peki ya aracınızı kışa nasıl hazırlamalısınız? Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; kışa hazırlık için yapılması gereken ilk işin kış lastiği taktırmak gerektiğini belirtti. Ünsal; ‘’Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlıyor. Son güne bırakıp uzun kuyruklarda beklemek yerine kış lastiğinizi şimdiden taktırın; kar yağmasını beklemeyin’’ uyarısında bulunarak tüm sürücüleri kış lastiği konusunda hassasiyet göstermeye çağırdı.
LASİD Genel Sekreteri Ünsal; LASİD kış rehberini açıkladı. İşte aracınızı kışa hazırlamak için yapmanız gerekenler:
  • Kış lastiğinizi taktırın. +70C'nin altındaki sıcaklıklarda, yaz lastiklerinin yola tutunma özelliği önemli oranda azalır. Oysa kış lastikleri özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde daha güçlü yol tutuşu ve kısa fren mesafesi sağlar ve hayat kurtarır.
  • Aracınızın rutin bakımını yaptırın ve herhangi bir sorun olmadığından emin olun.
  • Akü kontrolünü yaptırın.
  • Antifriz, kışın aracınızın soğutma sisteminin donmasını önler. Radyatör sistemindeki suyun donmaması için mutlaka antifriz kullanın.
  • Soğuk ve yağışlı havalarda görüş mesafesi azalacağı için sileceklerinizin aşınma olasılığı da oldukça yüksektir. Sileceklerinizin bakımı, kontrolü ve gerekiyorsa değiştirilmesi önemlidir. Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir sıvı olmasına dikkat edin.
  • Aracınızın sürüş problemlerini gözden geçirin. Motorun ilk harekette zorlanması, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, uygun bir serviste aracınızın ayarlarının yapılması gerekir.
  • Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katkı ekleyin. Yakıt deposunun yarıdan fazla dolu tutulması gerekir, çünkü dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir.
  • Motorunuzun yağını ve yağ filtresini; aracınızın teknik ve bakım kitabında belirtilmiş olan kilometrelerde değiştirin.
  • Araç bagajınızda mutlaka ilk yardım çantası, uyarı araçları, marş takviye kablosu, kum veya paspas (çekiş için) çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven ve battaniye gibi yardımcı aletler bulundurun.
  • Aracınızı kullanırken, kış koşullarına uygun özel sürüş tekniklerini uygulayın. Takip mesafesine dikkat edin; hızınızı düşürün; savrulmayı ve patinajı önlemek için ani hızlanmalardan kaçının. Durmak veya yavaşlamak için vites küçülterek motor frenini kullanın.
LASİD hakkında: Lastik Sanayici ve İthalatçıları Derneği kısa adıyla LASİD; Brisa, Continental, Goodyear, Michelin ve Pirelli’den oluşan kurucu üyeler tarafından 27 Ocak 2014 tarihinde bir sektör derneği olarak kuruldu. 2015 yılında Hankook’un katılımıyla üye sayısı 6’ya çıktı. Sektör temsilcilerini; lastik üretimini ve lastik sanayiini geliştirmeye hizmet etmek amacıyla aynı çatı altında buluşturan LASİD; doğru ve bilinçli lastik kullanımı konusunda kamuoyunu ve tüketicileri bilgilendirmeyi; sektörün sorunlarını topluca ele alarak resmi merciler ve diğer ilgililer nezdinde öneri ve görüşler sunmayı ve bu sayede sektör temsilcileri ile resmi kurumlar, yasa koyucular ve toplum arasında köprü görevi görmeyi hedefliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır