14 Ağustos 2010 Cumartesi

TAM GÜN YASASI ÖMÜRLERİNİ KISALTACAK

Tam gün yasası , son yılların en çok gündemde kalan konularından biriydi.Öyle veya böyle yasa yürürlüğe girdi.Ancak bir çok torba yasa gibi kurunun yanında yaşta yanar misali konularda var.Bunlardan biri de en riskli çalışma alanlarından biri olan Radyoloji .Radyoloji çalışanlarının çalışma saatleri arttı.Ancak yenilik veya sağlık olarak yeni bir şey çıkmadı ortaya.

Türk Medikal Radyoloji Derneği konuyla ilgili bir açıklama yapmış;

Tam gün yasası ömürlerini kısaltacak!


Meslekleri itibariyle yoğun bir şekilde radyasyona maruz kalan radyoloji çalışanlarının mesai saatlerinin 2 saat artırılması, kansere yakalanma riskini de artırdı.
Meslekleri itibariyle yoğun bir şekilde radyasyona maruz kalan radyoloji çalışanlarının mesai saatlerinin 2 saat artırılması, kansere yakalanma riskini de artırdı. Türk Medikal Radyoloji Derneği Başkanı Nezaket Özgür, tehlikeli bir meslekleri olmasına rağmen, Sağlık Bakanlığı’nın ve hastane yönetimlerinin bu konuda duyarlı olmadıklarına dikkat çekerek, hem çalışanların hem de hastaların risk altında olduğunu vurguladı.
Tam Gün Yasası’nın 21 Ocak’ta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesinin ardından radyoloji çalışanlarının mesaisi 5 saatten 7 saate çıktı. Yasa ile birlikte 2 saat daha fazla radyasyona maruz kalan radyoloji çalışanlarının umudu Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararındaydı. Ancak mahkemenin kısmi iptal kararlarının içinde radyoloji çalışanlarına ilişkin madde yer almadı. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Türk Medikal Radyoloji Derneği Başkanı Nezaket Özgür, 2 saat daha fazla radyasyona maruz kalmanın daha fazla kanser riski anlamına geldiğini söyledi.

Hekimleri hastanede tutmak amacıyla Tam Gün Yasası’nın çıkarıldığının altını çizen Özgür, Sağlık Bakanlığı’nın bunun için hekimlerin ödeneklerini artırdığını ve ek ödemeler getirdiğini ancak radyoloji çalışanlarının çalışma saatlerini artmasına rağmen maaşlarında bir değişiklik yapılmadığını söyledi. Nezaket Özgür, radyoloji çalışanlarının her türlü kanser hastalığına neden olan iyonizan (elektromanyetik dalgalar) radyasyona maruz kalmaları nedeniyle riskli bir meslek grubunda olduklarını belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın radyoloji çalışanlarına bunun için bile ek ödeme yapmadığını söyledi. Tam Gün yasası ile birlikte haftada 25 saat çalışan radyoloji çalışanlarının çalışma süresinin 35 saate çıktığını belirten Özgür, bununla birlikte çalışanlarda kanser riskinin artacağına dikkat çekti. Çalışanların özlük haklarında da bir değişme olmadığını belirten Özgür, bakanlığın böyle riskli bir meslek çalışanlarını koruyucu kararlar alması gerektiğini vurguladı. Hastanelerde döner sermayeyi artırmak için gereksiz yere fazlasıyla çekim yapıldığını belirten Özgür, hekimlerin de hastaların da bu konuda bilinçsiz olduklarını söyledi. Özgür, radyasyonun renksiz ve kokusuz bir madde olması ve etkisini hemen hissettirmemesi nedeniyle, kimsenin tehlikenin farkında olmadığını dile getirdi.
‘RADYOLOJİDEN EMEKLİ OLANLAR 10 YIL İÇİNDE ÖLMÜŞ’
Özgür, mesleklerinin ölümlere yol açtığını belirterek, yaptıkları bir araştırmada, meslekten 10 yıl önce emekli olanların hiçbirinin hayatta olmadığını öğrendiklerini söyledi. Radyasyonun etkilerini kısa vadede gösteren bir madde olmadığını, genel olarak kendisini 30-40 yıl içinde göstermeye başladığını belirten Özgür, “Radyasyonun göstereceği etkiler vücudun yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir. Genellikle uzun bir sürece yayılır. Ama bünyenin yapısına göre kısa zamanda da gösterebilir. Uzun süreli kalıcı radyasyonlar genellikle başta tiroid olmak üzere tüm kanser türlerine yol açıyor” dedi. Özgür, radyasyonun hücrelerin DNA’sını bozduğunu belirterek, vücut direnci düşük olan kişilerde bunun büyük zararlara yol açacağını vurguladı. Radyoloji çalışanlarının yılda en az 1 defa sağlık taraması yapılması gerektiğini, bunun da yasalarda belirlendiğini dile getiren Özgür, Türkiye’de bu konuda bir denetimin olmadığını söyledi.
‘ZORUNLU OLMADIĞI HALDE NÖBET TUTUYORUZ’
Özgür, yasalarda risk grubunda yer alan meslek çalışanlarına nöbet zorunluluğu getirilmediğini ancak, radyoloji çalışanlarının nöbet tutmak zorunda olduklarını söyledi. Ayrıca nöbet parası da almadıklarının altını çizen Özgür, “Biz yasal olarak nöbet tutmak zorunda değiliz ama gece acile hasta geldiğinde çekilmesi gereken film, ultrason, röntgen gibi çok şeyi çekmek zorunda kalıyoruz. Biz kalmazsak kimse bu işi yapamaz. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda bir düzenleme getirmesi gerekiyor. Yasalarda bu açıdan bir boşluk var. Üstelik nöbetimiz yasal olmadığı için para da alamıyoruz” diye konuştu.
‘‘NİTELİKSİZ PERSONEL TEHLİKE SAÇIYOR’
Özgür, radyoloji alanında nitelikli eleman sıkıntısının da yaşandığını belirterek, eğitim almadan bu meslekte çalışan kişilerin hastalara daha çok zarar verdiğini hatırlattı. Özgür, Türkiye’de kamu hastaneleri de dahil olmak üzere eğitimsiz kişileri de çalıştırdığını belirterek, “Eğitimsiz kişiler, çekmeleri gereken alandan daha fazla bir alanı çekebiliyorlar. Bu da hastaya daha fazla radyasyon verilmesi anlamına geliyor. Kanser tehlikesi artıyor. Türkiye’de bu meslekte çalışanların eğitimli olması gerektiği yasalarla belirlenmiş olmasına rağmen, denetimler yapılmadığı için devlet hastanelerinde bile çalışıyorlar” dedi. (Ankara/DİHA)

HASTALAR DA RİSK ALTINDA’
Hastaların da çekilen ultrason, röntgen, mamografi, tomografi gibi radyasyon içeren filmler çektirdiklerinde kansere yakalanabileceğini hatırlatan Özgür, Türkiye’de hastanın ne kadar film ya da röntgen çektireceğine ilişkin bir standart olmadığını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın bu konuda düzenleme yapması gerektiğinin altını çizen Özgür, yurt dışında muhakkak çekilmesi gerekmedikçe hastaların radyasyon altına gitmediklerini söyledi. Alınan radyasyonun hücrelerin DNA’sına bozduğunu belirten Özgür, “Radyasyonun dozu mümkün olduğu kadar düşük olmalıdır. Türkiye’de hastaneye gelen hastalar her türlü filmi çektirmek istiyorlar. Kendilerini nasıl bir felaketin beklediğini bilmiyorlar. Bence her hastanın bir radyasyon kartı olmalı ve nerede ne çektirdiğini bilmeli” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır