16 Ocak 2010 Cumartesi

RADYASYONLA ÇALIŞANLAR

Bilindiği gibi bu günlerde Meclis'te tam gün yasası görüşülüyor.
Bu yasanın içinde bulunan, çoğu kişinin farketmediği bir madde
Radyoloji/Röntgen
Tekniker/Teknisyenlerinin
çalışma saatlerinide arttırıyor.Zaman arttıkça radyasyona karşı olumlu anlamda bir güvenlik oluşup oluşmadığı meçhul!
Bu meslek derneklerinden
ve
Tmrtder.org.tr
sitelerinde bu konuyla ilgili yazı yayınlamışlar;
SAYIN MİLLETVEKİLİMİZ
Bildiğiniz gibi tam Tam Gün Yasa Tasarısı’nın 9. maddesi İYONİZE EDİCİ RADYASYONLA ÇALIŞAN sağlık personelinin çalışma süresini artırmaya yöneliktir. Bu maddenin yasalaşması halinde; röntgen, nükleer tıp ve radyoterapi alanında görev yapan radyasyon çalışanları için radyasyondan kaynaklanan telafisi imkansız zararlar sözkonusu olacaktır. Zira; radyasyonun başta kan kanseri (lösemi), kemik, akciğer, tiroit ve meme kanserleri, kısırlık (sterilite), gelecek nesillerde sakatlıklar (mutasyon), büyüme ve gelişme geriliği, körlük ve radyasyon çalışanlarının doğal yaşam sürelerinde kısalma gibi birçok ciddi zararlara neden olduğu bilinen bir gerçektir.
Mevcut durumda bile bu alanda çalışan sağlık personeli ciddi sağlık sorunları yaşamaktadır. Çalışma saatlerinin 5 saat ile sınırlı tutulmasının nedeni sağlık sorunlarına karşı alınan önlemlerden biri olup en önemlisidir. Çalışma saatlerini 7 saate çıkarmak kanser olma riskini % 50 artırmak demektir.
Sayın Sağlık Bakanımız Recep AKDAĞ, her platformda Avrupa Birliği (AB) standartlarından söz etmektedir.Radyasyon uygulamaları ağır ve tehlikeli işler sınıfında yer aldığından, bütün güvenlik önlemlerinin alınmış olması gerekmektedir. Bilindiği gibi, TBMM’de 27.09.2006 tarihinde kabul edilen Avrupa Sosyal Şartı’nda riske karşı çalışanların mevcut çalışma sürelerinin azaltılması öngörülmüştür. Oysa; tam tersine ,Tam Gün Yasa Tasarısı ile radyasyon çalışanlarının mesai süreleri artırılmakdadır.Radyoloji teknisyenleri AB standartlarında çalışmayı Sayın Bakan’dan daha çok istemektedir. Ancak; hiç bir AB ülkesindeki bir meslektaşımıza günlük düşen hasta sayısı 65-70 değildir ve hiçbir dünya ülkesinde bir radyoloji teknisyeni günlük mesaisinde ort. 200 tetkik yani ışınlama yapmamaktadır. AB ülkelerin radyoloji teknisyenlerinin günlük mesaisinde kişi başına düşen hasta sayısı 18-20 yaptığı tetkik sayısı ortalaması 30-35 civarındadır. Ayrıca; radyasyonun zararlarına karşı bütün güvenlik önlemleri de alınmış durumdadır.
Sayın Milletvekilim,
Tam Gün Yasası’nda sağlık personelinin haftalık çalışma saati 45 saatten 40 saate düşürülürken, radyoloji çalışanları için ise mesai süresinin artırılması hakkaniyetten uzak bir yaklaşımdır.
Kaldı ki çalışma saatlerimizin artırılmamasına ilişkin Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu’nun da 2008 yılında verdiği kararlar vardır. Yargı Kararlarını yok sayan bu anlayış kabul edilemez.
Çalışma saatlerimiz artırılmadan önce çalışma koşullarımız standartlara uygun hale getirilmelidir. Radyasyon güvenliği ve ölçümlerinde hiçbir iyileştirme yapılmadan yasanın ilgili maddesinin kabul edilip yürürlüğe konulmasını doğru bulmuyoruz. Çünkü yasanın güvenlikle ilgili alt yapısını oluşturacak disiplinler ülkemizde oluşturulmamıştır.
Radyasyon çalışanlarının radyasyondan zarar görmediğini söylemek için bu çalışanların tamamına yakınının sağlık profilinin de çıkartılmış olması gerekirdi ki ülkemizde böyle bir çalışma yoktur. O halde; Sayın Bakanımız neye dayanarak radyasyon çalışanlarının radyasyona bağlı sağlık sorunu yaşamadığını söyleyebilmektedir. Bu konuda lokal yapılmış iki çalışma mevcut olup bu iki çalışma da radyasyonla çalışanların ciddi sağlık kayıplarına maruz kaldığını göstermektedir. . Bu çalışmalardan biri Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesinde tiroit hastalıkları üzerine diğeri de Fırat Üniversitesi’nde radyasyonla çalışanların bağışıklı düzeylerine yönelik yapılmıştır. Zaten herhangi bir hastaneye gidilerek teknisyenlerle görüşülse dahi tiroit hastalıklarının teknisyenlerde ne kadar yaygın olduğu rahatlıkla görülebilecektir. Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER) tarafından Aralık 2007’de 22 ilde yapılan araştırmaya göre radyoloji teknisyenlerinin % 29’u sağlık problemi yaşamaktadır.
Hasta yükü ve radyasyon güvenliğinin ideal olarak sağlandığı İngiltere’de ,radyasyon çalışanlarına yönelik yapılan çalışmada elde edilen sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmıştır.”LİMİT DOZ SINIRLARI İÇİNDE ÇALIŞANLARDA DİĞER NÜFUSA GÖRE KAN KANSERİNİN %19, AKCİĞER KANSERİNİN DE %9 DAHA FAZLA GÖRÜLDÜĞÜ BİLDİRİLMİŞTİR.(British Medical Journal yayın tarihi 09/07/2005.)
Doğadan alınan düşük doz radyasyonun bile kansere neden olduğu bilinirken ,teknisyenlerin birfiil 20-25 yıl radyasyonla çalışmasının zararlı olmadığını söylemek, vicdanla bağdaşır nitelikte değildir.
Sayın Milletvekilim,
İlgili yasanın 9.maddesi oylanırken bu hususları bir kez daha düşüneceğinizi umar, radyoloji çalışanlarının hayatını karartacak bu TAM GÜN Yasasını onaylamamanızı temenni ederiz.
Saygılarımızla..
Her şey göründüğü gibi değil, Radyasyon şakaya gelmez...
Çalışan içinde, hasta içinde...

3 yorum:

  1. ben röntgen teknisyeni olarak bu duruma karşıyım malesef bu ülkede insanımızın değeri yok

    YanıtlaSil
  2. Evet, her şey paraya doğru endekslendiği için insanımızın değeri yok..Hayatımızı taşıyan şoförlerin belli sürelerde direksiyonda olması gerekiyor.Radyasyonla çalışanlarda aynı şekilde.Dozometreler 3 ay bazen daha uzun zamanda okunuyor.Şoför arabayı yorgunluktan duvara çarpınca, yani radyoloji çalışanı fazla radyasyon alınca, kanser olunca mı sen dinlen, fazla çalışma diyecekler.Hasta sayısını da AB normlarını getir.25 hastadan fazla ışınlama yaptırma o zaman.Herkes işine geldiği gibi hareket ediyor, malesef..

    YanıtlaSil
  3. radyasyon şakaya gelmez.

    YanıtlaSil

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır