30 Temmuz 2009 Perşembe

TAMGÜN YASASI VE RADYASYON

Tam gün yasasında radyasyon ve radyasyon ile çalışanlar için olan bölüme yönelik olarak TÜMRADDER tarafından hazırlanan dilekçe örnekleri.
Dilekçeler; Sağlık Bakanlığı, Milletvekilleri, Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı için hazırlanmış.
'' TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

’’Üniversite Ve Sağlık Personelinin Tamgün Çalışmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’’nın 8.maddesinde yer alan düzenleme ile radyoloji çalışanlarının 5 saat olan günlük çalışma süresi 7,5 saate ve haftalık 37,5 saate çıkarılmaya çalışılmaktadır. Kanun maddesinin değiştirilmesi ve buna ilişkin hazırlanan yönetmelikle ile ilgili gerekçede ’’iyonizan radyasyonla çalışmanın sağlık açısından taşıdığı özel önem dikkate alınarak, maruz kalınan radyasyon dozu takip edilecektir.Çalışma süresi içinde doz limitlerinin aşılmaması için alınması gereken tedbirler ile aşılması takdirde izinle geçirilecek süreler ve alınacak diğer tedbirler yönetmelikle belirlenecektir’’ ibaresi yer almaktadır.Halbuki mevcut dozimetre sistemiyle(film dozimetre) binlerce personelin aldığı doz miktarının hassas bir şekilde ölçülmesinin mümkün olmadığı bilinmektedir.

İyonizan radyasyonda doz faktörünün yanı sıra zaman faktörü çok önemli rol oynamakta olup zaman faktöründen sadece çalışma süresi anlaşılmamalıdır. Esas zaman faktörü, birim zaman da yapılan iş olarak anlaşılmalıdır. Bugün ülkemizde her türlü olanaksızlık içinde, havasız, havalandırmasız ortamlarda, her türlü radyasyon kontrol ve denetiminden uzak fiziki koşullarda görev yapan binlerce radyoloji teknisyeni bulunmaktadır. Radyoloji teknisyen / teknikeri mevcut 5 saatlik mesai saatleri içerisinde bile gelişmiş ülkelerle kıyaslanamayacak kadar fazla sayıda radyolojik incelemeyi yapmak zorunda bırakılmaktadır.

Tanımlanmamış bir meslek grubu olan Radyoloji Teknisyen/ Teknikerlerinin kötü koşullarda ve ağır iş yükü altında çalıştıklarını en iyi bilmesi gereken kurum Sağlık Bakanlığı’dır.

Bilimsellik ve ülke gerçekleriyle bağdaşmayan bu düzenleme geri çekilmelidir.
Radyoloji Teknisyeni olarak mesai saatlerimizin artırılması telafisi güç zararların doğmasına sebebiyet vereceğini,.çalışma saatlerimizin artırılması yerine, daha güvenli çalışma ortamı sağlanması, bu alanda görev yapan personelin eğitim düzeylerinin yükseltilmesi ve görev tanımlarının netleştirilmesi ile ilgili yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasını ve ’’Üniversite Ve Sağlık Personelinin Tamgün Çalışmasına Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’’nın 8.maddesinin çıkarılmasını talep ediyorum.

Adı-Soyadı Çalıştığı Kurum Tarih / İmza
Bu konuyla ilgili Türk Medikal Radyoloji Derneği'nin
görüşlerini de(itiraz yazısı)
linklerinden okuyabilirsiniz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır