Endüstri Radyo’da Eve İş Götürme programında Can Karadut’un sorularını yanıtlayan Artaş Endüstriyel Tesisler Taahhüt ve Ticaret A.Ş. YKB Yardımcısı Evren Dindiren Dönmez, gıda tüketimi ve geri dönüşümü konularında yerel çözümlerden söz etti.Gıda tüketiminde konuya bilinçli yaklaşmanın son derece önemli olduğuna dikkat çeken Dönmez, “Gıdanın soframıza gelene kadar geçtiği birçok aşama var. Küresel ısınma sadece termik santrallerden veya arabalardan çıkan gazdan oluşmuyor. Bu gıdaların taşınması ile de birçok karbon salınımı meydana geliyor.” dedi.
“GÜNDE 1 KİLO ÇÖP ÇIKIYOR”
Yerel gıdaların tüketilmesinin sağlandığı bir beslenme sistemi olması gerekiyor diyen Dönmez, bu anlamda gıda atıklarının da azaltılmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi.
Dönmez, “Bir insan günde yaklaşık 1 kilo çöp çıkarıyor. Bu çöpün de yarısını organik atık oluşturuyor. Ölçeği İstanbul olarak alırsak günde 10 bin tona yakın atık çıktığını söyleyebiliriz.” dedi.
“ENERJİ OLARAK GERİ KAZANMAK GEREKİYOR”
Gıda atıklarını elektrik ve termal enerji olarak geri kazanmak gerektiğini, bunun da en önemli sisteminin biyogaz olacağını söyleyen Dönmez, “Biz bu konuda Artaş mutfak atıkları bertaraf sistemini 2014 yılında gerçekleştirdik. Ar-Ge departmanımız sıfır atık yönetmeliği çıkmadan çok önce çalışmalarını yapmıştır.” dedi.
Bu sistemle sadece pişmeden önceki yemek atıklarının değil piştikten sonra da atıkların biyogaza dönüştürüldüğünü söyledi.
“YEREL ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ”
Dönmez, biyogazı daha sonra ısıtma ve ocak yapma faaliyetlerinde kullandıklarını vurguladı.
Endüstri Radyo’da konuşanEvren DindirenDönmez, ülkelerin beslenme şekillerinden dolayı oluşan atıkların da farklı olduğunu belirterek yereldeki çözümler ve uygulamalar üzerine çalışılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder