Otizm doğuştan gelen ve yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir nöro - gelişimsel farklılık. Bilimsel araştırmalar erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile yoğun olarak eğitim alan otizmli çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtilerinin kontrol altına alınabildiğini, gelişim sağlanabildiğini, hatta bazı otizmli çocukların ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmadığını gösteriyor.
Erken teşhis için de otizm belirtilerini bilmek, otizmin farkında olmak hayati önem taşıyor. Otizmin belirtilerinden biri olan konuşma bozukluğundan hareketle ortaya çıkan “otizm diyalogları” kampanyası ile Tohum Otizm Vakfı & 4129Grey Ajans & Ekşi Sözlük & Best FM otizm farkındalığı için güçlerini birleştirdi. Kampanyanın ilk adımında Ekşi Sözlükte yer alan “otistik çocuklarla girilen diyaloglar” başlığı, doğru kullanımı olan “otizmli çocuklarla girilen diyaloglar” olarak düzeltilmesi sağlandı. Ekşi Sözlük’te “otizmli çocuklarla girilen diyaloglar” başlığı altına Tohum Otizm Vakfı resmi hesabından yeni diyaloglar eklendi ve entrylerden biri radyo spotuna dönüşerek Best FM’de Yasemin Şefik’in “Hitnoz” programında yayınlandı. Yayının hemen ardından, neden bu spotun yayınlandığını açıklayan Şefik, detaylar için sözü Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Betül Selcen Özer’e bıraktı. Otizmli çocuklarla girilen diyaloglarda ortaya çıkan farklılıkların otizmin konuşma bozukluğuyla ilgili semptomlarını içinde barındırdığının altını çizen Özer, otizme ve otizmin belirtilerine dair bilgi verdi. Spot, spotların yayınlanmasının ardından, Ekşi Sözlük’te “otizmli çocuklarla girilen diyaloglar” başlığı üstüne konumlandırıldı.
Tohum Otizm Vakfı & Ekşi Sözlük & Best FM tarafından sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlar ve ortak canlı yayınla, sosyal medyadan da otizme farkındalık yaratılmış oldu.
Bilinen tek tedavi; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitim!
Günümüzde her 59 çocuktan 1’i otizm riski ile doğuyor, her 20 dakikada 1 çocuk otizm tanısı alıyor. Görülme sıklığı çok büyük bir hızla artan otizmin günümüzde bilinen tek tedavisi; erken tanı ile yoğun ve sürekli özel eğitimdir. Başlıca belirtileri arasında; başkalarıyla göz teması kurmamak, ismi söylendiğinde bakmamak, konuşmada gerilik, parmağıyla istediği şeyi gösterememek, akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermemek, sallanmak, çırpınmak, parmak ucunda yürümek, dönen nesnelere karşı aşırı ilgi ve takıntılı davranışlar sayılabiliyor. Ailelerin çocuklarında aynı yaştaki diğer akranlarından farklı davranışlar ve belirtiler gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden otizm konusunda uzman bir çocuk ergen psikiyatristine başvurmaları gerekiyor.
Tohum Otizm Vakfı Hakkında
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, "Otizm Spektrum Bozukluğu" olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi ve bunun yurt çapında yaygınlaştırılması amacıyla, kar amacı gütmeyen ve kamu yararını gözeten bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinden bu yana çalışmalarını yürütmektedir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Son 7 günde en çok okunanlar
-
Anadolu'da Aşiretler ' in Yeni Basımı ÇIKTI ! Bu eserin ana kaynağını, 1453 ilâ 1650 yılları arasına ait Osmanlı tahrir defte...
-
“Deliler Fatih’in Fermanı” filminin Ankara galası ünlü oyuncularının katılımıyla ANKAmall Cinemaximum’da yapıldı ECE Türkiye tarafından yöne...
-
Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen UEVF 2013 – 4. Ulusal Enerji Verimliliği Forumu ve Fuarı’nın açılış gününde enerji verimlil...
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır
Site içeriğinin izinsiz yayınlanması ve hukuki sonuçları!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder