2018 yılı iş dünyası için birçok değişikliği ve yeniliği beraberinde getirdi. Kamudaki taşeron işçilere asıl göreve geçiş hakkı verilmesi ve asgari ücretin belirlenmesi ön planda olsa da en önemli değişiklik 1 Ocak 2018 itibariyle yürürlüğe giren zorunlu arabuluculuk uygulaması olarak görülüyor. Bugün itibariyle işçi-işveren arasındaki tüm anlaşmazlıklar için “öncelikle” arabulucuya gitmek gerekiyor. Adalet Bakanlığı'na bağlı Arabulucu Avukat Cevat Kazma, tüm iş dünyasını ilgilendiren uygulamaya dair açıklamalar yaptı, şirketlerin kendi bünyelerinde arabulucu bulunduramayacağının altını çizerek, tarafları bu konuda uyardı.
Türkiye’de işçi ile işveren arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle açılan dava sayısı 2017’de 500bini, davaların görülme süreleri de bir yılı aştı. Hem yargının yükünün hafifletilmesi hem de tarafların daha kolay ve hızlı anlaşabilmesi için 1 Ocak 2018 itibariyle tarafların öncelikle arabulucuya başvurması zorunluluk haline geldi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Arabulucu Avukat Cevat Kazma, tarafların arabulucu nezdinde 3 hafta içinde 4 kez görüşerek anlaşma yolu arayacaklarını, tarafların anlaşması halinde hazırlanacak tutanağın mahkeme kararı niteliği taşıyacağını söyledi.
Eğer bu görüşmelerde anlaşma sağlanamazsa taraflar dava yolunu tercih edebilecek, dava açarken taraflardan arabulucu tarafından hazırlanmış “uzlaşma sağlanamamıştır” tutanağı talep edilecek.
2017’de 20bin İşçi-İşveren Mahkemeye Gitmeden Anlaştı!
Arabuluculuk zorunlu hale dönüşmeden önce de birçok işçi-işveren anlaşmazlığı bu uygulama ile çözüldü. Cevat Kazma, 2017 yılında 20bin anlaşmazlığın mahkemeye gitmeden, bir günde çözüldüğünü ifade etti.
Şirketlerin Kendi Arabulucuları Olamaz!
Arabulucunun her iki tarafa da eşit mesafe olma zorunluğuna değinen Cevat Kazma, şirketlerin kendi bünyelerinde arabulucu bulundurmasının yasaya aykırı olduğunu söyleyerek, tarafları bu konuda uyardı.
Arabulucuya Nasıl Başvurulacak?
Taraflar adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına başvuruda bulunabilecek. Başvuru sonucunda komisyon bir arabulucu atayabilecek ya da tarafların üzerinde mutabık olduğu bir arabulucu ile devam edecekler.
Adli Tatile Takılmayacak!
Arabuluculuk işlemlerinde adli tatil olmadığını belirten Cevat Kazma, insanların uzun süre beklemeden daha hızlı bir şekilde, hak kaybına uğramadan uzlaşabileceklerini belirtti.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Son 7 günde en çok okunanlar
-
Anadolu'da Aşiretler ' in Yeni Basımı ÇIKTI ! Bu eserin ana kaynağını, 1453 ilâ 1650 yılları arasına ait Osmanlı tahrir defte...
-
Trafikteki yaklaşık 5 milyon LPG’li araç için sevindirici haber Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ge...
-
Bilgi ya da verinin günümüzde ne kadar önemli olduğu artık herkes tarafından biliniyor. Yani en değerli olanın “veri” olduğundan artık haber...
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır
Site içeriğinin izinsiz yayınlanması ve hukuki sonuçları!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder