Ad-soyad, anne-baba adı, TC kimlik numarası, doğum tarihi ve adres bilgilerinin bu denli ifşa edilmesinin yakın gelecekte bir çok hukuki problem yaratabileceğini söyleyen
Avukat Cevat Kazma, sahte kimlik sayısında büyük artış görülebileceğini belirtti.
Avukat Cevat Kazma, sahte kimlik sayısında büyük artış görülebileceğini belirtti.
Günümüzde, kişisel veri hırsızlıkları sonrasında, bilgileri çalınan kişi adına sahte kimlik düzenlendiğini ve bu kimlik ile, noterliklerden başka bir isme vekaletname çıkarıldığını belirten Cevat Kazma, kişilerin araçlarının, gayrimenkullerinin bu yöntem ile el değiştirebildiğini vurguladı. Aynı şekilde sahte kimlikler ile bankalardan bireysel ihtiyaç kredisi çekilebilme ihtimalinin olduğunu ifade etti.
Kimliklerde güvenlik çipi uygulamasının olmaması nedeniyle sahte kimlikleri orijinalinden ayırt edilmesinin zor olduğunu belirten Cevat Kazma, özellikle banka, noterlik ve tapu çalışanlarının daha dikkatli davranmaları konusunda uyardı. Bu şekilde görülen bir çok davanın olduğunu da söyledi.
“Kişisel bilgilerinin ifşa edilmesi sonucunda zarara uğrayan kişiler, bu duruma sebep olan kamu kurum ve kuruluşlarına, kusurları olan diğer kurumlara maddi-manevi tazminat davası açabilir.” diyen Cevat Kazma, bilgilerin açıkça ifşa edilmesinde devletin de yükümlülüğü bulunduğunu söyledi.
“Devlet, kendisinde var olan bilgileri yeterli şekilde koruyamamış ve hizmet kusuru ile kişilere maddi manevi zarar verilmesi ortamı doğmuştur. İdare hukukundaki hizmet kusuru kavramı ortaya çıkmıştır.” dedi.
Avukat Cevat Kazma, adres haricinde diğer tüm bilgilerin değişmez olduğunu hatırlatarak, bugün olmasa bile önümüzdeki dönemlerde bu tür problemlere karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder