8 Mayıs 2015 Cuma

Kuşların Göç Rotaları Değiştirilemez

9-10 Mayıs, tüm dünyada Dünya Göçmen Kuşlar Günü olarak kutlanıyor. Bu günün amacı, göçmen kuşların ve yaşam alanlarının korunmasına dikkat çekmek. Doğayı ve insan yaşamını hiçe sayarak gerçekleştirilen havalimanı, rüzgar enerji santralleri, enerji nakil hatları, baraj ve HES gibi tartışmalı projeler göçmen kuşlar üzerindeki en büyük tehditleri oluşturuyor.

 İstanbul’daki çok tartışılan 3. havalimanı projesi ile ilgili açıklamaların yapıldığı bu dönemde Dünya Göçmen Kuşlar Günü’nün önemi daha da arttı.

3.havalimanı, milyonlarca kuş için ölüm demek
Doğa koruma örgütleri ve akademisyenler, küresel göç yolları üzerinde olan 3. havalimanı projesinin milyonlarca kuş için ölüm anlamına gelebileceğini, başta nesli dünya ölçeğinde tehlike altında olan türler olmak üzere kuşların küresel popülasyonlarında çok kritik düşüşlere yol açabileceğini uzun süredir açıklıyorlar. Örneğin küçük orman kartalının tüm dünya nüfusunun %90’ından fazlası İstanbul üzerinden göç ediyor. Bu veri, 3. havalimanının küresel bir kıyım tehlikesi anlamına geldiğini gösteriyor.

Diğer tarafta ise, 3. havalimanı projesinin ihalesini alan Limak Holding, sinyaller kullanarak kuşların göç rotalarını değiştireceklerini, onları eğiterek farklı alanlara yönlendireceklerini iddia ediyor.

Bilimsel gerçekler çarpıtılıyor
Bu iddia hakkında açıklama yapan Doğa Derneği Genel Direktörü Engin Yılmaz, “Göçmen kuşlar, her yıl iki kere yaptıkları binlerce kilometrelik yolculuklarını, son buzul çağından bu yana aynı rotalar üzerinden sürdürüyor. Deniz üzerinden göç edemeyen milyonlarca kuş ise İstanbul gibi darboğazlarda yoğunlaşıyor. Kuşların doğal göç rotalarını, beslenme ve dinlenme alanlarını değiştirmeyi iddia etmek ciddiye alınamayacak ölçüde bilimsel gerçeklerden uzak bir açıklama” dedi.

Bilimsel gerçekleri çarpıtan bu tür yaklaşımların para ve rant için gerçekleştirilen binlerce projede görüldüğünü belirten Yılmaz şunları söyledi: “İddia edilenin aksine, havalimanı üzerinde oluşacak sıcak hava termalleri yüzünden kartallar, leylekler gibi süzülerek uçan kuşların bu noktada daha fazla toplanma riski var. Doğanın yok olmasına sebep olanlar, uçakların kuşlara çarpması sonucunda meydana gelecek kazaların ve buna bağlı kuş ve insan ölümlerinin vebalinden de çekinmiyorlar”.
www.dogadernegi.org
 doga@dogadernegi.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır