11 Haziran 2016 Cumartesi

Sertifika yoksa işverene ceza

1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 10’dan az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler de iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda. Kanunda yapılan düzenleme ile bu işyeri sahipleri Anadolu Üniversitesi’nden e-sertifika alarak, kendi işyerlerinde bu hizmeti verebilecek. Ancak sertifika programına yeni başvuracak olan kişiler, sertifikalarını en erken 2017 yılının Şubat ayında alabilecek. Eğer bu işletmeler o zamana kadar iş güvenliği uzmanı bulundurmazlarsa yaklaşık 40 Bin TL’lik ceza ile karşı karşıya kalacaklar.

Aylık Ceza 6.511 TL!
Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, Anadolu Üniversitesi sertifika programlarının yılda 2 kez düzenlendiğini hatırlatarak, bir önceki programın yeni sonuçlandığını, yeni programın ise Ekim ayında başlayacağını belirtti. Yani henüz sertifika programına katılmamış işyeri sahiplerinin en erken Şubat 2017’de sertifika alabileceğini söyleyen Çolak, iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmelere aylık 6.511 TL idari para cezası kesileceği uyarısında bulundu. Bu da, sertifika alana kadar herhangi bir iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmeler için yaklaşık 40bin TL ceza kesilmesi anlamına geliyor.

Henüz sertifika almayan ve 1 Temmuz itibariyle kapsam içine girecek iş yerlerinin iş güvenliği konusunda dışarıdan da hizmet alabileceğini hatırlatan Dr. Ali Çolak, bu sayede yüksek ceza miktarlarından kurtulabileceklerini belirtti.


Yaklaşık 500bin işletmeyi ilgilendiriyor!

Peki bu cezalar kaç işletmeyi ilgilendiriyor? SGK istatistiklerine göre Türkiye’de Ocak 2016 itibarıyla 1 milyon 710 bin 243 işyeri bulunuyor. Bu işyerlerinin yüzde 85’inde 10’dan az çalışan bulunuyor. Bu işyerlerinin yarısının az tehlikeli sınıfta olduğu varsayıldığında, ilgili durum en az 500 bin işletmeyi ve işvereni ilgilendiriyor.
ş işyeri sahiplerinin en erken Şubat 2017’de sertifika alabileceğini söyleyen Çolak, iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmelere aylık 6.511 TL idari para cezası kesileceği uyarısında bulundu. Bu da, sertifika alana kadar herhangi bir iş güvenliği uzmanı bulundurmayan işletmeler için yaklaşık 40bin TL ceza kesilmesi anlamına geliyor. Henüz sertifika almayan ve 1 Temmuz itibariyle kapsam içine girecek iş yerlerinin iş güvenliği konusunda dışarıdan da hizmet alabileceğini hatırlatan Dr. Ali Çolak, bu sayede yüksek ceza miktarlarından kurtulabileceklerini belirtti. Yaklaşık 500bin işletmeyi ilgilendiriyor! Peki bu cezalar kaç işletmeyi ilgilendiriyor? SGK istatistiklerine göre Türkiye’de Ocak 2016 itibarıyla 1 milyon 710 bin 243 işyeri bulunuyor. Bu işyerlerinin yüzde 85’inde 10’dan az çalışan bulunuyor. Bu işyerlerinin yarısının az tehlikeli sınıfta olduğu varsayıldığında, ilgili durum en az 500 bin işletmeyi ve işvereni ilgilendiriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır