19 Eylül 2014 Cuma

Milli Kaya Tırmanıcısından Hedef 3’te 3

 tırmanmak mesele..
34 saatte tırmanarak bir ilke imza attı. 
"3 Problem" isimli projesiyle Türkiye'nin en zor 3 kaya duvarına tırmanmayı hedefleyen sporcu, 
projenin ikinci ayağını oluşturan Niğde Aladağlar'daki 400 metrelik Kızılbaşı duvarına 34 saatte tırmanarak, bu rotayı çıkabilen ilk Türk oldu. Rotanın ismi ise Türk bayrağını simgeleyen "Red, Moon and Star", yani "Kırmızı, Ay ve Yıldız" kelimelerinden oluşuyor.
Önceleri dağcılığın bir kolu olarak bilinip şu an bağımsız bir spor dalı haline gelmiş olan, kaya yüzeylerinde bulunan doğal tutamak ve basamakları kullanarak zirveye ulaşma hedefini taşıyan kısa kaya tırmanışı, diğer adıyla bouldering, Avrupa'nın nesillerdir sporcu yetiştirdiği, Türkiye'de ise her geçen gün daha da popüler hale gelen bir spor.

Geçtiğimiz sene basılan "Bafa Gölü Bouldering" isimli Türkiye'nin ilk kısa kaya tırmanış rehberiyle, kaya tırmanış sporunun Türkiye'deki potansiyeline dikkat çeken Zorbey Aktuyun, başarılarına bir yenisini daha ekledi. Sporcu, "3 Problem" isimli projesinin ikinci ayağı olan, 
 rotası 2010 yılında İtalyan tırmanış sporcuları tarafından açılan ve tekrarı yabancı sporcular tarafından sadece bir defa gerçekleştirilebilen Niğde Aladağlar'daki Kızılbaşı rotasını, kendisi gibi tırmanıcı olan Muammer Yalçın emniyetinde çıkarak, bu duvarı başarıyla tamamlayan ilk Türk oldu.
İlk ayağı geçen sene Aladağlar Demirkazık çıkışıyla gerçekleştirilen, 3. ve son ayağı gelecek yıl yine Aladağlar'daki zorlu bir çıkışla tamamlanacak olan "3 Problem" projesinin, önümüzdeki sene, Evren Kirazlı ve Gökhan Elmaslı tarafından çıkış süresince çekilen fotoğraf ve kayıtlarıyla Dağ Filmleri Festivali'nde yer alması planlanıyor.

Zorbey Aktuyun Kimdir?
Zorbey Aktuyun 1985 yılı İzmir doğumludur. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu Öğretmenlik Bölümü mezunudur. 15 yaşında tırmanışa başladığından bugüne Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde ve aralarında Çin, Fransa, İspanya, İtalya, Hindistan, Almanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin de bulunduğu birçok ülkede yarışmalara katılıp tırmanışlar yaptı. 17 yaşında bireysel olarak yarışmaya başladı ve 2007 yılında Türkiye Tırmanış Milli Takımı'na seçildi. Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun düzenlemiş olduğu ve David Mora Garcia tarafından verilen kursu tamamlayarak 2008 yılında Tırmanış Antrenörü oldu. 2010 yılında ise IFSC (Dünya Spor Tırmanış Federasyonu) rota yapıcısı Evgeny Kryvoshytsev tarafından verilen kursu tamamlayarak Ulusal Rota Yapıcı lisansını almaya hak kazandı. 
  tırmanmak mesele..
 Tırmanışın her branşına olan tutkusuyla dünyanın farklı yerlerinde boulderdan uzun duvara kadar değişik karakteristikteki rotaları çıkıp; ülkesinde de başta Ege Bölgesi'nde İzmir ile Manisa olmak üzere spor, geleneksel, alpin spor rotalar açmaktadır. Aktif olarak tırmanış yazıları yayınlayıp, rota yapıcılık, antrenörlük ve eğitmenlik yapmaktadır. Şu an profesyonel tırmanıcı olarak sabit bir evi olmadan tırmanış ve keşif ruhuyla farklı bölgeler ve kayalarda yaşamaya devam etmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır