19 Ağustos 2014 Salı

%100 Zam!!!

hukukta parayla Hukuki işlemlerdeki harç ücretleri düşürülmesi gerekirken daha da zamlanıyor, vatandaşların haklarını hukuk yoluyla aramaları güçleşiyor. Alacaklının, haciz davası sonrası haczedilen taşıtın bulunması adına çıkardığı yakalama şerhi kararı için ödeyeceği harç bedeli %100 zamlanarak, 500 TL’den 1.000 TL’ye yükseldi. Avukat Cevat Kazma alınan zam kararının alacaklı olan ve dava açmaya hazırlanan vatandaşları caydırabileceğinin altını çizdi.

Dava açmak, yasal haklarını kullanmak isteyen kişilerin en büyük çekincelerinin başında dava masrafları geliyor. Yeni gelen bir zam kararı ise bu çekinceleri daha da arttırıyor. Alacağını tahsil edemeyip borçlu kişiye icra takibi yapan bir davacı, borçlunun üzerine kayıtlı taşıtlarını haczedebiliyor. Ancak haciz kararı koyulan taşıtın bulunduğu yer belli değilse, yakalama şerhi kararı çıkarılması gerekiyor. Davacı bu kararı çıkarmak için 500 TL’lik bir ödeme yapıyordu, ancak gelen %100’lük zam ile ödenecek yakalama harç bedeli 1.000 TL’ye çıktı.

Harç Ücretleri Vatandaşı Caydırabiliyor!”
Konuyla ilişkin konuşan Avukat Cevat Kazma, alacak davalarında çok büyük tutarlar söz konusu değilse, vatandaşların karar aşamasının uzun süreceği düşüncesiyle zaten haklarını aramak için hukuki işlemleri tercih etmediğini belirtti.
“Vatandaşların çekincelerini ortadan kaldırmak ve haklarını aramalarını sağlamak için mahkemelere yönlendirmek, belki de harç ücretlerini düşürmek gerekirken zam yapmak, yasal haklarını kullanmak isteyen vatandaşın çekincelerini daha çok artıracaktır. Bu durum toplumsal barışı, insanların hak ve adalete olan inançlarını ciddi anlamda zedelenmektedir.” diyen Cevat Kazma, bu kadar yüksek harç bedelleri ödeyen vatandaşlara hızlı ve etkili bir yargı hizmet sunulması gerekirken sunulan hizmetlerde de ciddi sorunlar bulunduğunu söyledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır