8 Haziran 2014 Pazar

Çocuğunuzun diş sağlığı için neler yaparsınız?

 diş önemliÇocuğunuza  ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırmak için neleri bilmeli , uygulamalı ve uygulatmalıdır? 
İşte bu soruya Diş Hekimi Şule Dülger cevap verdi.....
    "İlk başta dişsel gereksinimleri belirlemek ve dahada önemlisi çocukta diş hekimi sevgisi oluşturmak için, 
 diş problemi olsun olmasın çocuk iki yaşında diş hekimiyle tanıştırılmalıdır. İlk randevu sadece tanışma,ısındırma ve oyun içerikli olmalıdır.
      7 yaşında bir kızım var. Adı Nehir. Nehirle 7 senedir; benden annelik bilincini,ondan çocuk oyunculuğunu alıp sevgiyle harmanlayıp eğitim alışverişi yapıyoruz. Her konuda ona fikir mirası bırakmaya çalışırken, o da bende yeni ufuklar açıyor. Bu
alışveriş sevgiyle böyle devam ederken anladım ki en büyük eğitici güç: "Model Olma... "
   Bu, diş bakımı eğitiminde de böyle. Çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı kazanması için sizi diş fırçalarken görmesi gerekir. Hatta bunu iki yaşından itibaren birlikte yapmanız, beraber diş fırçalarken bunu oyuna dönüştürmeniz, onu bu konuda motive edecektir. Bu oyunlardan biri; birbirinizin dişini fırçalamak olabilir. Bir diğeri ise ses çıkaran bir oyuncağıyla diş fırçalama süresini yönetmek olabilir. Çünkü etkin fırçalamada en önemli konu YETERLİ SÜREde diş temizliği yapılmasıdır. İki yaşında bu şekilde diş fırçalamaya başlayan bir çocuk emin olun bunu ömür boyu bir alışkanlık haline getirecektir. 
 diş sağlığı ihmal edilmemeli  Genelde şöyle bir kanı vardır: "Süt dişleri önemli değil. Nasıl olsa değişecek." Süt dişlerinin çocukta konuşma, yeme ve görünüm yanında en büyük önemi aslında daimi dişlere sürme rehberliği yapmasıdır. Bir süt dişi vaktinden önce çekilirse, diğer dişlerin o bölgeye hareketlenmesiyle boşlukta daralma olur. Yerine gelecek daimi dişler bu boşluğa sığmaz. Ve bu ortodontik tedavi dediğimiz tel tedavisi gereksinimini doğurur. 
   Bir diğer yanılgı da 6 yaşında süt dişlerinin en arkasında çıkan daimi dişlerin de değişecek sanılmasıdır. Oysa o dişler ağızda ömür boyu kalacak 1. azı dişlerdir ve bakımının çok iyi yapılması gerekir. Diş hekimi tarafından gerekli görüldüğünde koruyucu yüzeysel FLOR ve eğer üstü gıda birikimine neden olacak kıvrımlı yapıya sahipse FİSSÜR ÖRTÜCÜ dediğimiz yüzeysel dolgularla korunmalıdır. 
   Klinikte en çok rastladığım çocuklar erken yaşta ön dişleri çürümüş, erimiş veya abse yapmış çocuklar oluyor malesef. Bu çürüklerin bir adı var: "Biberon Çürükleri". İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi bu çürüklerin en büyük nedeni uyku saatinde bebeğin, biberonla şekerli süt ve benzeri sıvılarla beslenmesi. Özellikle çocuk bu biberonla uyuyup kalıyorsa dişlerin çürümesi kaçınılmaz. Çünkü çürük oluşturan bakteriler şekeri çok sever. Bu nedenle biberon kullanımı 1 yaşla sınırlanmalı, uykuya geçmeden önce biberonla beslenmeli ve bundan sonra ağız temizlenmelidir. Peki çocuk biberonsuz uyumuyorsa...Bu sorunu ben de kızımda yaşadım. Böyle bir durumda en azından ayrı bir biberonla su vererek ağzın suyla temizlenmesini sağlayabilirsiniz. 
    Bir diğer değinilmesi gereken konu ise damak ve diş yapısını bozan ve ortodontik tedavi ihtiyacı doğuran parmak emme alışkanlığı ve 2 yaşından sonra emzik kullanımıdır. Çocuğunuzda parmak emme eğilimi görüyorsanız daha iyi bir seçenek olarak emziğe yönlendirmelisiniz. Çünkü emziği bıraktırmak daha kolaydır. Bir anne olarak, anne karnındaki güvenli ortamdan çıkan bebek; emzik kullanırsa, yeni hayata daha huzurla adapte olur diye düşünüyorum. Bir diş hekimi olaraksa 2 yaşında bu zevki bıraktırmanızı öneririm. Çünkü bundan sonra damakta deformasyon oluşacaktır.
    Özetle çocuğunuzda diş bakımı ile ilgili sağlam temeller oluşturmak istiyorsanız, öncelikle her konuda olduğu gibi bu konuda da kendiniz iyi bir model olmalı, ağız ve diş bakımınıza özen göstermelisiniz. 
     Ben şöyle yapıyorum: Ona "montunu giy üşürsün", "yemek ye acıkırsın", "koşma düşersin", "dişini fırçala,çürümesin"demiyorum. "Bedeninin değerini bil. Çünkü sen herkes gibi bir mucizesin diyorum." Dolayısıyla bedene yapılan bu hizmet iş olmaktan çıkıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır