30 Nisan 2013 Salı

AMERİKA’DAN 158, GÜNEY KORE’DEN 80 YIL GERİDEYİZ !

Dünya ekonomisi, geleneksel üretim sistemlerini aşarak kendilerine özgün metotlar geliştiren ülkelerin kontrolü altında. Üretimlerini tasarım ve patent odaklı gerçekleştiren ülkelerde yılda on binlerce patent başvurusu yapılırken milyarlarca dolarlık ihracat gerçekleştiriliyor. Her yıl 26 Nisan’da değişik bir tema başlığı ile tüm üye ülkelerde gerçekleştirilerek çeşitli etkinliklerle kutlanan Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nde, patentin önem ve değerini vurgulayan Adres Patent, herkesi “Türkiye 1 Milyon Patent Hareketine” çağırıyor…

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verilerine göre yaklaşık 1.5 milyon ticari firma,  Sanayi Bakanlığının verilerine göre de 85 binin üzerinde sanayi işletmesi bulunuyor. Tüm bu veriler ışığında da 2023 yılı Türkiye ihracatının 500 milyar dolar olması öncelikli hedefler arasında. Bu hedefin gerçekleşmesi durumunda ülkemizde katma değerli ürünlerin artışıyla ihracata katkıda bulunarak her yeni bir patent yeni istihdam imkânları oluşturacak. Fakat tüm bunların gerçekleşebilmesi için firmaların ihracat hedeflerini yerine getirebilmeleri ve markalarını koruması çok önemli. Bu bilinçle yola çıkan Adres Patent “Türkiye 1 Milyon Patent Hareketi” kapsamında bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla İstanbul’un 75 noktasında billboard çalışması gerçekleştiriyor.

AMERİKA’DAN 158, GÜNEY KORE’DEN 80 YIL GERİDEYİZ ! 
Patentin önemine dikkat çeken Adres Patent Genel Müdürü Ali Çavuşoğlu; “Ülkemizdeki patent sayılarının artırılması için ülke çapında toplumsal bilinçlendirme hareketi ile 2009 yılı sonlarında "Türkiye 1 Milyon Patent Hareketi" isimli bir proje ile başlattık. 1 yıllık sürede İstanbul'un bütün sanayi bölgelerinde ve buluş yapma potansiyeli olan, ticaretin yoğun olduğu bölgelerde, patent bilincini geliştirmeye yönelik hazırladığımız, patenti özendirici katalogları ve patent stratejisi CD'lerini 10 binlerce firma sahibine ulaştırdık. Firmalara da; kendilerine yıllık patent hedefleri belirlemeleri gerektiğini, Türkiye patent hareketine katılarak, ulusal ve uluslararası rekabette rakiplerine fark atacaklarını, firmalarının daha fazla kazanç sağlayacağını, aynı zamanda ülkemizin zenginleşmesine de katkıda bulunacaklarını anlattık. Ama maalesef hala patent konusunda ve dolayısıyla patent sayılarını kıyaslarsak Amerika’dan 158 yıl, Güney Kore’den de 80 yıl gerideyiz” dedi.
2023’te 500 milyar dolar ihracat hedefini unutmamamız gerektiğinin de altını çizen Ali Çavuşoğlu; “500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmanın tek yolunun katma değerli ürün üretmek olduğunun altını çizmek gerekir. BaşlattığımızTürkiye Patent Hareketi ile bu hedefe ulaşmak için buluşçularımızı teşvik ediyoruz. Ancak sadece buluşçularımız ve sanayicilerimizin değil marka ve patent konusunda Türkiye’de yaşayan herkesin bu bilinci edinmesi ve ona göre adım atması gerekmektedir. Teknoloji üreten, tutunduran ve pazarlayan ülkeler ekonomik olarak refah seviyelerini yukarılarda tutmayı başarabiliyor. Dünya ekonomileri patente dayalı üretimlerle kontrol edilirken bizim de ülke olarak hedefimiz patent sayılarımızı artırmak olmalıdır. Sanayicilerimiz özellikle Ar-Ge çalışmalarında patent odaklı sonuçlar alacak hedefleri kendilerine ölçü olarak koymalılar. 2023 hedeflerimize doğru ilerlerken önümüzdeki 10 yılı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Dünya ile yarışabilmemiz için öncelikle teknolojiyi iyi kullanarak üretimlerimizi patent odaklı gerçekleştirmeliyiz. Bu sayede 2023 için koyduğumuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin de önünü açmış oluruz” açıklamasında bulundu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır