24 Şubat 2012 Cuma

ARAÇ HIRSIZLIKLARINDA BİLMENiZ GEREKENLER

Oto hırsızlığında daha çok karanlık ıssız caddelerde alarm ve kilidi olmayan orta sınıf ve lüks arabalar hedefleniyor. Genelde ev ve işyerlerinde ortada bırakılan araç anahtarı sebebiyle de otomobil hırsızlığı gerçekleşebiliyor. Sinema, alışveriş merkezi gibi kalabalık yerlerde hırsızların araç anahtarına cebinizden kolaylıkla erişmesi de hırsızlara davetiye çıkarılıyor. Aracınızın çalınması durumunda öncelikle 155’i arayıp bilgi vermeniz gerekiyor. Sonrasında yapılacak işlemler ise en yakın karakolda tutanak tutturup, kasko şirketine bu tutanağı iletmek. Bu tutanağın olabildiğince detaylı olması gerekiyor.
Kasko Ödemesi

Aracın çalınması durumunda ödeme için öncelikle kişinin sigorta şirketine başvurması gerekir.  Sigorta şirketi yasal ödeme süresi 45 gündür. Sigorta şirketleri öncelikle aracın piyasa değerini belirlemek için bir araştırma başlatır. Bu piyasa değeri, aracın markası, modeli ve kilometresine göre aracın çalındığı dönemdeki piyasa oto fiyatlarına göre belirlenir. Sigortalı belirlenen piyasa bedeline itiraz edebilir ve sonuçta bir anlaşmaya varılır. Başvurudan 30 gün sonra sigorta şirketi kişiden aracın bulunamadığına dair belgeleri ister ve sonrasında ödeme yapılır. Sigorta şirketi kişinin ihmalinden kaynaklanan durumlarda ödeme yapmaz, örneğin araç anahtarının ortada ya da araç üstünde bırakılması. Bu süreç tamamlandıktan ve sigorta şirketinin ödeme yapmasından sonra araç bulunduğunda bulunan araç sigorta  şirketine teslim edilir.

Alınabilecek Önlemler
Böyle bir durum ile hiç karşılaşmamak için bazı önlemleri almakta fayda var. Otomobil hırsızları da her geçen gün yeni yöntemler geliştirmekte ancak alacağınız önlemler en azından caydırıcı olacaktır. Aydınlık yerlere ya da varsa otoparka park etmeniz durumunda aracınız daha güvende olur. Aracınızı park ederken çevredeki güvenlik kameraları görüş açısına park etmek de caydırıcı bir önlemdir. Direksiyon baston kilidi de aynı şekilde hırsızlar için caydırıcı olmaktadır.  Aracınızda GPS varsa bu, çalınma durumunda aracınızın daha kolay bulunmasını sağlar.

Otomobil hırsızlığı konusunda dikkatli olunması gereken bir diğer konu da satın alma sırasında karşımıza çıkar. Çalınan araçlar sahte ruhsatlar ile ikinci el piyasasında satılmaya çalışılmaktadır. Bu sebeple ikinci el satılık oto ararken çalıntı olup olmadığını anlamak için mutlaka araç motor ve şasi numaralarını ruhsattaki numaralar ile karşılaştırın. Bu yazı Otorama.blogspot.com 'dan alınmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır