7 Mart 2009 Cumartesi

HANGİ RENKLE BESLENİYORSUNUZ

HANGİ RENKLE BESLENİYORSUNUZ


Uzmanlara göre bütün sebze ve meyveler 7 ana renk grubuna bölünüyor.
Sağlıklı beslenmenin ve kilo kontrolü sağlamanın sırrı her gruptan günde en az bir porsiyon tüketmek. Tabii bunların yanısıra tahıllar, proteinli gıdalar ve zeytinyağı gibi doymamış yağlar da unutmamak. İşte sebze ve meyvelerde bulunan bu maddeler ve özellikleri...

LUTEIN: Sebze ve meyvelerde bulunan karotenoid bir madde. Lutein, antioksidant olarak hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı koruyor.
FLAVANOIDLER: Antioksidant olarak görev yapıyor, sağlıklı dokular ve hücreleri koruyorlar. Kansere karşı da etkililer.
BETA-KAROTEN: Çözülebilen ve sebzelerde bulunan bir madde. Vücut beta-karoteni A vitaminine dönüştürüyor ve öyle kullanıyor. Güçlü bir antioksidant olan beta-karoten, hücreleri zararlı serbest radikallerden koruyor, göz ve cilt sağlığına katkıda bulunuyor.
LIKOPEN: Domates ve karpuz gibi kırmzı sebze ve meyvelerde bulunan antioksidant bir madde. Kansere ve kalp hastalklarna karşı koruma sağlıyor. Son günlerde prostat kanserine karşı önemli ölçüde koruma sağladığı ortaya çıkarıldı.

RENKLERE GÖRE BESİNLER VE YARARLARI:
MOR: Patlıcan, böğürtlen, kırmzı biber, elma, kırmzı lahana, üzüm, şarap, mürdüm eriği. Mor ve kırmızı - mor renkteki besinler, çok güçlü antioksidant maddeler içeriyorlar. Özellikleri ise kalp hastalıklarna yakalanma ve kalp krizi geçirme riskinizi önemli ölçüde azaltması.
KIRMIZI: Domates, karpuz, kırmızı kan portakal, greyfurt. Kırmızı renkteki besinler kansere karşı güçlü bir kalkan olan ?Likopen? maddesini içeriyorlar.
TURUNCU: Kayısı, kavun, havuç, mango, balkabağı - tatlı patates. Turuncu renkli tüm besinlerde sağlıklı gözler ve sağlıkı bir cilt için gerekli olan beta-karoten maddesi var. Ayrıca baz kanser türlerine karşı koruma sağlıyorlar.
PORTAKAL RENGİ - SARI: Limon, portakal, mandalina, armut, ananas, greyfurt, nektarin, şeftali. Portakal rengi sarı besinler, beta-cryptoxanthin adındaki çok güçlü bir antioksidant maddeyi içeriyor ve hücreleri yaşlanmaya karşı koruyorlar.
SARI-YEŞİL: Avakado, kabak, salatalık, bezelye, kivi, kıvırcık salata, armut, ıspanak, bakla. Lutein içeren sarı-yeşil besinler katarakt gibi çeşitli göz hastalıklarına karşı olan savaşta başta geliyorlar.
YEŞİL: Brokoli, brüksel lahanası, lahana, karnıbahar. Toksinlerden arındırıcı özellikleri olan yeşil besinler sayesinde karaciğerin salgıladığı faydalı enzimlerin miktarı artıyor. Kansere karşı koruma sağlıyorlar.
BEYAZ: Kuşkonmaz, pırasa, turp, mantar, soğan, sarımsak, kereviz. Alisin ve flavonoid gibi kimyasal bilişenler içeren beyaz renkli besinler, çeşitli hastalıklarla ve tümörlere karşı bağışıklık sistemini güçlendiriyorlar.

Gerçi artık hormonsuz bir bitki bulmak zor ama yinede meyve ve sebzeden şaşmayalım!
Doğayı kendi çıkarlarımıza alet etmezsek herşey güzel olacak..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Son 7 günde en çok okunanlar

EMEĞE SAYGI, KOPYAYA HAYIR

Protected by Copyscape DMCA Copyright Protection
Link verilmeden, ad belirtilmeden hiçbir materyal kullanılamaz.
_____________________©___________________
Site içeriğinin izinsiz kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Aksi halde yasal yollara başvurulur.
Copyright © 2009 Her hakkı saklıdır